ГУ ДПС у Вінницькій області нагадує громадянам про ризики, пов’язані з тіньовими фінансовими операціями, зокрема “дропами” або “грошовими мулами”. Національний банк України з 1 жовтня 2024 року ввів обмеження на перекази коштів “з карти на карту”, які спрямовані на боротьбу з незаконними схемами. Щомісячний ліміт для фізичних осіб становить 150 000 грн, проте це обмеження не стосується операцій між власними рахунками або транзакцій за реквізитами IBAN.

“Дропи” – це люди, які надають свої банківські рахунки третім особам для здійснення підозрілих фінансових операцій, часто не усвідомлюючи, що тим самим допомагають злочинним угрупованням уникати сплати податків і здійснювати незаконні дії.

Податківці застерігають громадян від участі у подібних схемах, наголошуючи на можливих наслідках, включно з великими податковими зобов’язаннями та кримінальною відповідальністю. У разі виявлення незаконних платіжних операцій банки мають право відмовити в обслуговуванні та передати інформацію до правоохоронних органів.

«Рахунки, що використовуються в таких схемах, найчастіше стають транзитними для шахраїв. Власники карток не поінформовані про те, звідки походять ці кошти, а вони зазвичай надходять із злочинних джерел — торгівлі наркотиками, людьми, зброєю тощо. Ми застерігаємо: будь-яка участь у таких операціях може бути трактована як підприємницька діяльність, що призведе до нарахування податкових зобов’язань і може закінчитися кримінальною відповідальністю.

Якщо вам запропонували “легкий” заробіток через такі схеми — не ризикуйте. Зверніться до кіберполіції або податкової служби за номером 0800501007 для власної безпеки», — коментують у ГУ ДПС у Вінницькій області.

Попередня публікаціяЯк безпечно зняти нарощені вії вдома
Наступна публікація«З вишу – до Верховної Ради». Вінницьких студентів запрошують на політичну школу для молоді «LEAD:UA»