Юлія Щербань — військовий ветеран, голова громадської організації ветеранів “Ведені серцем” і заступниця директора одного з закладів профтехосвіти Вінниці з питань Захисту України. Її шлях до війська розпочався ще у 2013–2014 роках, коли тисячі українців долучилися до підтримки наших захисників.

“Як і багато інших людей, я почала допомагати нашим воїнам. Тоді зрозуміла, що в мене добре виходить спілкуватися з ними, і я дуже хотіла допомогти, — пригадує Юлія Щербань. — Особливо важливо було вислухати демобілізованих бійців, поранених та родини загиблих. Це й підштовхнуло мене до рішення здобути освіту психолога”.

Після навчання Юлія почала працювати в одній з військових частин як працівниця Збройних сил, де отримала цінний досвід спілкування з військовими строкової служби, їхніми родинами та бійцями, які брали участь у бойових діях.

“Розмовляючи з хлопцями, я зрозуміла, що власний досвід допоможе краще знаходити з ними спільну мову та розуміти все, що відбувається. Спочатку, бувши волонтеркою, я бачила їх як героїв — ‘котиків’ і ‘зайчиків’. Але згодом усвідомила, що всі ми різні, й навіть військові по-різному переживають складні ситуації”.

У 2018 році Юлія вступила до лав Збройних сил України. Підписавши контракт 1 жовтня, вже 10 жовтня разом із батальйоном вона вирушила до Красногорівки для виконання завдань в зоні ООС (Операції об’єднаних сил).

“Було багато нового і цікавого. Я пишаюся своєю першою військовою родиною, адже батальйон складався з небайдужих людей — добровольців із ‘Правого сектору’, ‘Азову’, а також місцевих патріотів. Серед нас були також бійці УНА-УНСО — надзвичайно вмотивовані, послідовні люди з досвідом бойових дій в Ічкерії та Сакартвело”.

Цей досвід вплинув на її рішення викладати молоді предмет “Захист України”. За словами Юлії, під час служби вона побачила велику різницю між тими, хто глибоко розуміє свою історію, культуру й традиції, і тими, хто не має цього ґрунту. “Молоді потрібно знати, що саме вони захищають”, — підкреслює вона.

Захист України – це розуміння механізмів державотворення

Юлія Щербань переконана, що свідомий громадянин формується через розуміння механізмів, які діють у державі.

«Учень, який вивчає предмет “Захист України”, має усвідомлювати, що він є громадянином своєї країни, що в нього є культура, традиції та рідна земля. Це не просто слова, у нас є тисячолітня історія, на яку ми можемо спиратися. Ми знаємо, що наші архіви були знищені, нашу культурну спадщину продовжують руйнувати. Ворог, прийшовши на наші території в першу чергу знищує нашу культуру, архіви, музеї», – зазначає Юлія Щербань.

Одним із важливих модулів навчальної програми є вивчення державотворення. Учні вивчають Конституцію, свої права та обов’язки, механізми ініціації та прийняття законів, а також набувають навичок громадянської активності та усвідомлюють, що вони є невід’ємною частиною своєї держави.

«Ми аналізуємо політичну ситуацію та вчимося робити висновки, – додає Юлія. – Обов’язково розглядаємо роботу ворожого ІПСО (інформаційно-психологічних операцій) та як це працює. Механізми давно відомі, але коли учень вміє аналізувати й перевіряти інформацію, він здатен робити самостійні висновки».

Україні терміново потрібні більше таборів та просвітницьких програм для молоді

Навчальні курси, лекції та позашкільні табори мають стати основою для розвитку суспільства, впевнена Юлія Щербань. Вона переконана, що саме такі ініціативи забезпечать здоровий поштовх для формування свідомих громадян.

«На жаль, як би вчитель не старався, за 45 хвилин уроку неможливо охопити все, що діти мають знати. Якби було більше таборів, присвячених правознавству, державотворенню, політичним течіям – це було б дуже корисно. Адже обізнану людину важче обманути та маніпулювати нею», – зазначає Юлія Щербань.

Також важливо підтримувати молодь, яка прагне підвищувати обороноздатність країни. Вона наголошує, що сучасні молоді люди готові розробляти проєкти, які включають політичні механізми, технології протезування чи нові програмні рішення.

«Таку молодь необхідно підтримувати, надаючи їм можливість реалізовувати свої проєкти. Важливо створити українську інституцію, яка не лише оплесками, а й професійно допомагатиме молодим фахівцям розкривати свій потенціал у напрямку зміцнення обороноздатності держави. Кожна молода людина – українець має розуміти своє місце в обороноздатності своєї батьківщини», – підкреслює Юлія Щербань.

Попередня публікаціяГромада ПЦУ в Гайсині передала FPV-дрони для захисників
Наступна публікаціяПрогноз погоди у Вінниці 2 жовтня