29 вересня світ відзначає Всесвітній день серця, привертаючи увагу до проблеми серцево-судинних захворювань, які залишаються однією з провідних причин смертності як в Україні, так і у всьому світі. За даними ВООЗ, в Європейському регіоні серцево-судинні захворювання спричиняють понад 42,5% усіх смертей, що складає понад 10 тисяч людей щоденно.

В Україні профілактика, діагностика та лікування серцево-судинних хвороб, таких як інфаркт та інсульт, є важливим напрямом державної Програми медичних гарантій. Пацієнти мають доступ до безкоштовної медичної допомоги у закладах, що співпрацюють з Національною службою здоров’я України (НСЗУ). Сімейні лікарі забезпечують первинну допомогу, яка включає вимірювання тиску, проведення електрокардіограм, аналіз на холестерин та оцінку ризиків за шкалою SCORE. При необхідності пацієнт отримує направлення до кардіолога або на додаткові дослідження.

У разі інфаркту чи інсульту пацієнтам надаються безоплатні послуги: від діагностики до хірургічних втручань, таких як стентування, а також медичної реабілітації та лікування у стаціонарі. Пацієнти забезпечуються ліками з Національного переліку, а також препаратами, закупленими за кошти держави, включаючи стенти.

Основні фактори ризику розвитку серцево-судинних захворювань включають підвищений артеріальний тиск, надлишкову вагу, тютюнокуріння, споживання алкоголю, гіподинамію та стреси. Боротися з цими ризиками можна завдяки своєчасній діагностиці та дотриманню здорового способу життя.

У 2024 році НСЗУ уклала договори з 78 медичними закладами на лікування інфаркту, при цьому найбільша кількість закладів знаходиться у Києві, Одесі, Дніпрі та Харкові. Вже проліковано майже 23 тисячі пацієнтів, а сума виплат лікарням склала понад 844 млн грн. Також цього року в Україні проведено 49 трансплантацій серця, що стало можливим завдяки фінансуванню за Програмою медичних гарантій.

Додатково українці можуть скористатися програмою «Доступні ліки», що надає можливість отримати препарати для лікування серцево-судинних захворювань. З 30 вересня перелік таких препаратів розширено до 241 позиції, що забезпечить мільйонам громадян доступ до необхідних ліків.

Попередня публікаціяСьогодні на Вінниччині прогнозують сильні пориви вітру
Наступна публікаціяПогода 30 вересня: чого чекати після нічної зливи у Вінниці