Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь з початку 2024 року виніс 49 попереджень і наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті.

«За період з початку 2024 року було отримано 421 скаргу на порушення частини шостої статті 27 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”, що регулює використання державної мови в мережі інтернет. Це на 50% менше, ніж за аналогічний період 2023 року», – повідомив Кремінь на своїй сторінці у Facebook.

У відповідь на скарги громадян було розпочато 161 перевірку суб’єктів господарювання. Більшість із них усунули порушення на момент проведення державного контролю. Станом на 10 вересня 2024 року вже винесено 49 попереджень та накладено 16 штрафів за відсутність українськомовної версії сайту або завантаження сайту за замовчуванням іншою мовою.

Нагадаємо, що веб-сайти органів державної влади, підприємств, установ, організацій, а також суб’єктів господарювання, які надають товари чи послуги в Україні, мають виконуватись державною мовою. З 16 липня 2022 року версії сайтів українською мовою повинні за змістом відповідати іншомовним версіям і завантажуватись за замовчуванням для користувачів в Україні.

Попередня публікаціяВідзавтра маршрут №22 у Вінниці змінює графік руху
Наступна публікаціяПлан перемоги України готовий на 90% — Зеленський