В Україні з початком реформ у освітній сфері постало питання реорганізації та закриття сільських шкіл. Проблема загострюється через демографічну кризу та воєнні дії, що впливають на чисельність учнів.

Після повномасштабного вторгнення Росії ситуація ще більше ускладнилася. Кількість учнів в українських школах зменшується, багато закладів стали напівпорожніми. Головним завданням навчальних закладів залишається забезпечення якісної освіти та розвиток навичок спілкування, лідерства і творчих здібностей учнів. В умовах конкурентного середовища діти мають більшу мотивацію досягати кращих результатів.

Однак, утримання та функціонування шкіл з малою наповнюваністю стає серйозною проблемою. Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 14 січня 2015 року №6 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 05 березня 2024 року №245):

«За рахунок освітньої субвенції не здійснюється фінансування закладів загальної середньої освіти (крім закладів початкової школи та приватних закладів загальної середньої освіти), кількість учнів у яких становить менше 45 осіб».

Це ставить під загрозу існування багатьох сільських шкіл.

У Вінницькій області, за словами директора Департаменту гуманітарної політики Володимира Буняка, кількість загальноосвітніх шкіл скоротилась з 1036 у 2006 році до 620 сьогодні, що є зменшенням майже на 40%. Окрім війни, демографічна ситуація також викликає занепокоєння: цього року область не дорахувалась майже 1500 першокласників, що свідчить про подальше зменшення кількості учнів.

В Ободівській громаді є приклад школи, що підпадає під критерії закриття. Один із закладів, за даними автоматизованої системи АІКОМ, на 1 серпня 2024 року має лише 31 учня, і ця цифра прогнозовано зменшуватиметься. Відтак у 2027-2028 навчальному році вона становитиме лише 24 учні.

Фінансове забезпечення гімназії також викликає занепокоєння: витрати на утримання закладу зростають, при цьому витрати на одного учня перевищують витрати у найбільшому ліцеї Ободівської громади. До прикладу, у 2023 році на одного учня в гімназії витратили 102 602 грн, тоді як у найбільшому ліцеї громади «ціна одного учня» становила лише 32 500 грн.

Начальник відділу освіти, культури, молоді, спорту та туризму Ободівської сільської ради Ольга Сліденко повідомила, що відбулися обговорення проєкту рішення про реорганізацію закладу. Наразі гімназію планують не закривати.

«Станом на сьогодні єдиним оптимальним розв’язанням питання є реорганізація закладу шляхом приєднання до одного з ліцеїв Ободівської громади за територіальною близькістю, оскільки немає можливості організувати підвіз дітей до іншого закладу через складний рельєф місцевості.

У разі прийняття такого рішення школярі і надалі навчатимуться у стінах рідної гімназії, проте входитимуть до складу мережі ліцею до якого приєднаються. Стаючи філією, усе майно, матеріальні цінності та земельна ділянка закладу будуть закріплені на правах оперативного управління за «головним» ліцеєм. Працівники закладу будуть звільнені з гімназії та працевлаштовані у ліцей», — зауважила Ольга Сліденко.

Варто зауважити, що слухання проводяться у межах річного терміну обговорення відповідно до законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту». Публічне громадське обговорення передбачатиме проведення на базі закладу загальної середньої освіти громадських слухань, засідань за круглим столом, зборів, зустрічей з громадськістю і колективом закладу із дотриманням усіх заходів безпеки.

Попередня публікація«Атлети Війни»: Прем’єра документального фільму у Вінниці
Наступна публікаціяМузика, гумор і благодійність: на Європейській площі Вінниці в неділю завершили святкування Дня міста