Гончарство для відновлення: про реабілітацію військових на Вінниччині за підтримки програми “МХП Поруч”

В одному з реабілітаційних центрів на Вінниччині використовують заняття з гончарства для реабілітації військових у межах програми підтримки військових та ветеранів «МХП Поруч».

Військові, які проходять лікування, із задоволенням створюють з глини різноманітні скульптури. Під час занять вони не тільки вчаться нового ремесла, але й спілкуються між собою та відволікаються від турбот та переживань.

«Мені дуже сподобалося, — каже військовий Євген. — Мені здається, що такі заходи дуже потрібні для заспокоєння нервів, для відпочинку, для зняття стресу, потрібні для хлопців, для нас усіх. Всі займаються, ніхто не хоче відлучатися. Це прикольно — ліпити з глини, робити щось своїми руками. Особисто мені це дуже подобається».

Владислава Дмитришина, координаторка із взаємодії з військовими та ветеранами Вінницького Хабу МХП, зазначає, що компанія МХП разом із Благодійним фондом «МХП-Громаді» всебічно реалізують програму допомоги для військових, ветеранів та їхніх родин.

«Глинотерапія для реабілітації наших захисників – це проєктивна методика. Приміром, процес вимішування глини дозволяє подумати, осмислити, вибрати, прийняти рішення, заспокоїтись. За допомогою таких занять гончарством можна зняти стрес, напругу та тривогу», — розповідає вона.

За словами військового капелана отця Віталія, подібна реабілітація є надзвичайно важливою, адже дає змогу отримати нові враження й проявити свої таланти.

«Такі заняття чудові тим, що захисники отримують нові враження. Кожен може спробувати свої таланти, зайнятися чимось цікавим. Я вважаю, це дуже важливо й необхідно, адже щоденні процедури й походи по кабінетах виснажують», — каже капелан.

Протягом кількагодинного заняття військові, які проходять реабілітацію, створили різноманітні вироби — подекуди чудернацькі, але неймовірно милі. Особливо вразила інсталяція зі сплячим котиком у формі сердечка, яка, як то кажуть, влучила в саме серце.

Попередня публікаціяУ Вінниці молодь запрошують у «Школу молодих амбасадорів партисипації»
Наступна публікаціяВінниця запускає програму підтримки книговидання про місто та його видатних постатей