Зелені технології та когенерація: експерт розповів, як Україні пережити зиму 2024-2025

В України лишається дуже мало часу на підготовку до нового опалювального сезону, але що робити за умов тотального руйнування інфраструктури не знає ніхто.

Про це в інтерв’ю каналу 100GREEN заявив президент “МХП Еко Енерджи”, голова правління Global 100% RE Ukraine Олександр Домбровський.

голова правління Global 100% RE Ukraine Олександр Домбровський
голова правління Global 100% RE Ukraine Олександр Домбровський

Говорячи про підготовку до зими, він зауважив, що структурного, стратегічного досвіду, як реагувати на масштабні виклики, перед якими стоїть Україна, немає в жодної іншої країни. Крім того, треба усвідомлювати, технологій, які можна було б швидко привезти, інсталювати й під’єднати, також немає. І головне – в нас немає часу. Тож спиратися треба на те, що маємо.

На його думку, задати напрямок руху має держава. Без державної стратегії, без фінансових та технологічних інструментів, залучення внутрішнього виробництва, вибудувати стійку енергосистему буде дуже складно.

Друге – українцям треба навчитися використовувати сучасні “зелені” технології. “Ми повинні навчити місцеву владу професійно займатися, в першу чергу, відновлювальною енергетикою, вважає експерт. – Ставити ефективно сонце, системи накопичення, де можливо – використовувати вітрові технології. І у нас дуже коротке вікно можливостей на сьогодні, в цих невизначених умовах”.

Крім того, треба активніше ставити газопоршневі установки. “Що нам потрібно, щоб пережити зиму? Нам потрібно тепло і електрична енергія. Когенерація якраз дає можливість одночасно, приблизно 50 на 50 виробляти і те, і те. При цьому когенерація – одна із найефективніших технологій споживання ресурсів і генерація енергії”, – пояснює голова “МХП Еко Енерджи”.

Фактично в Україні має бути створений симбіоз традиційної та нової генерації

“На базі залишків централізованої системи ми повинні створити свого роду гібрид централізованої і децентралізованої системи енергетичного забезпечення України. А друге – Україна повинна спиратись на свою власний енергетичний ресурс, передусім можливості зеленої генерації. Це як велика енергетична демократизація, коли кожне місто, кожне село, кожний будинок може мати свій власний енергетичний “голос”, – каже Домбровський.

Попередня публікаціяВійськові отримали 200 FPV-дронів з Вінниччини для посилення боєздатності
Наступна публікаціяМузей Вінниці запрошує на лекцію про роль художніх промислів у відбудові міста