У Погребищі з’явився новий масштабний стінопис під назвою «Відродження України», що розташований на камені «Мар». Цей мистецький проєкт став можливим завдяки перемозі в грантовому конкурсі інфраструктурних проєктів «Твори добро», який реалізовували ГО «Ми – Вінничани» за підтримки БФ «МХП-Громаді» та БФ Миколи Філонова «Український Альянс».

Історія каменя «Мар» оповита містикою і має давнє коріння

Камінь і місцевість навколо нього здавна вважалися сакральними. За переказами, колись тут існував орден «Мар», який охороняв цю територію. Алла Прусак, членкиня ініціативної групи, розповіла дивовижну історію цього каменя, адже за легендою саме тут зберігався духовний скарб людства.

В давнину на камені стояв дерев’яний хрест, який, за переказами, встановив апостол Андрій. Згодом через Погребище проходив шлях святого Антонія, засновника Лядовського скельного монастиря, який прямував до Києва, де пізніше заснував Києво-Печерську Лавру.

Козацька історія каменя також вражає

У 1648 році після перемоги козаків під Жовтими Водами, сто козаків характерників залишилися охороняти камінь. Однак на них напав князь Ярема Вишневецький, який вирізав місцеве населення та стратив на камені трьох братів-священників, рідних братів відомого козацького полковника Максима Кривоноса.

Перемир’я було скасоване, Перебийніс враз кинувся навздогін кривднику. Національно-визвольна революція українського народу продовжилась з новою силою і призвела до народження Козацько-гетьманської України –  доби найвищого злету сили і слави нашої держави з-поміж усіх часів.

За радянських часів на цьому місці працював кар’єр, який почав руйнувати камінь. Проте, несподівано з каменя хлинула вода і затопила кар’єр, після чого роботи зупинилися. Місце набуло поганої слави через трагічні випадки — кілька підлітків потонули в озері, яке утворилося на місці кар’єра. Пізніше кар’єр засипали, і вода зникла.

Стінопис «Відродження України» став новим символом місця, яке вже давно є частиною багатої історії та культурної спадщини Погребища

«Композиція створена за мотивами картин заслуженого художника України Василія Слободянюка. Центральна картина, де під рушником з написом «Бог і Україна», була написана на початку повномасштабного вторгнення. Як і всіх українців, художника глибоко турбувала доля України.

Він зобразив Україну у вигляді стилізованого човна, що пливе в глобалістичному, космополітичному морі життя. Цей човен несе в собі українську культуру, традиції, звичаї. Про це свідчать прикраси на човні — крашанки й писанки, наповнені сакральними знаками, що відображають духовність та віру українського народу.

Першим на човні стоїть молодий хлопчина. Він — захисник, хоч і юний, але мужній настільки, що тримає спис, удвічі більший за нього самого, і відбивається від ворогів. Він переможе цього дракона, що вже йде на дно. Мені здається, він також здолає страшну зубату рибу, символізуючи беззаперечну перемогу України.

За ним стоїть молода дівчина, яка є символом продовження українського життя. У неї на руках півень — давній сакральний птах, що уособлює безперервність життя. Півень завжди сповіщав про прихід нового дня, і це означає, що на Україну чекає нова епоха.

Україна обов’язково переможе, бо над нею розкинула свої оберегові шати Матір Божа Покрова», — розповідає Алла Прусак.

Попередня публікаціяПоліція Вінниччини розшукує Олександра Суржикова
Наступна публікаціяВінничан запрошують на виставку про евакуацію українців під час війни