В Україні доступні послуги з охорони психічного здоров’я на всіх рівнях медичної допомоги: амбулаторно, стаціонарно, в межах екстреної та спеціалізованої медичної допомоги, а також реабілітаційних послуг. Послуги надаються безкоштовно в медичних закладах, які уклали договори з Національною службою здоров’я в рамках Програми медичних гарантій.

Якщо ви стикаєтеся з проблемами психічного здоров’я, зверніться за професійною допомогою. Ось де саме можна отримати допомогу:

До сімейного лікаря

В будь-якому випадку психічних розладів ви можете звернутися до сімейного лікаря. Він проведе базовий скринінг і, якщо потрібно, направить вас до спеціаліста: психолога, психотерапевта або психіатра. Наразі близько 19 000 лікарів первинної ланки мають навчання з ведення поширених психічних розладів і можуть надати кваліфіковану психологічну допомогу в рамках програми mhGAP.

До психолога

Психологи спеціалізуються на вивченні поведінкових і розумових процесів, допомагаючи впоратися з психологічними проблемами, стресом, залежностями тощо. Зверніться до психолога, якщо ви переживаєте травматичні події, втратили близьку людину, відчуваєте тривогу або маєте психологічні та міжособистісні проблеми. Психологи використовують доказові методи, які не включають медикаментозне лікування.

До психіатра

Психіатр займається діагностикою і лікуванням психічних розладів, призначає необхідні медикаменти і коригує лікування. Зверніться до психіатра, якщо у вас є емоційні порушення, розлади настрою, тривога, панічні атаки, розлади сну, нав’язливі думки, слухові або зорові галюцинації, суїцидальні думки тощо.

До психотерапевта

Психотерапевти не призначають медикаментозне лікування, але використовують різні психотерапевтичні методи, такі як когнітивно-поведінкова терапія, гештальт терапія, позитивна психотерапія та інші. До психотерапевта варто звертатися при психічних і поведінкових розладах, пов’язаних із внутрішнім конфліктом чи зовнішніми чинниками.

Як отримати безкоштовні послуги

  • Звернення до сімейного лікаря/терапевта/педіатра: Отримайте направлення до вузького фахівця.
  • Прямий контакт з вузьким фахівцем: Для самозвернення до психіатра чи психотерапевта направлення не потрібне.
  • Мапа медичних закладів: Знайдіть медзаклад і фахівця на мапі «Надавачі медичної допомоги за напрямом “Психологічна та психіатрична допомога”», де представлено понад 15,5 тисяч лікарів у 1 840 медзакладах.

Також можна звернутися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77 для отримання інформації про найближчий медзаклад.

В разі неможливості відвідування лікаря, скористайтеся лінією психологічної підтримки. Контакти таких служб доступні за посиланням.

З метою самодопомоги скористайтеся ресурсом Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», що пропонує поради та техніки для підтримки ментального здоров’я.

Довідка: Програма mhGAP від ВООЗ підвищує доступ до психічного здоров’я через залучення неспеціалізованих кадрів до надання допомоги при психічних розладах

Попередня публікаціяМінкультури анонсує створення реєстру закладів культури: Вінниччина в числі перших регіонів
Наступна публікаціяПокупці можуть вимагати готівку доброї якості на касах супермаркетів