Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139. Холера передається фекально-оральним шляхом, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу та при побутових контактах. Без належного лікування може призвести до смерті. Інкубаційний період хвороби складає від кількох годин до 5 діб, в середньому 1-2 дні. Джерелом інфекції є тільки людина.

Як повідомили на сторінці Вінницького обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ, інтенсивна міжнародна міграція населення в умовах глобалізації та внутрішнє переміщення людей в Україні, спричинені війною, не виключають ймовірності завезення холери і на територію Вінницької області.

Для виявлення збудника холери та своєчасної локалізації та ліквідації можливого випадку захворювання на Вінниччині проводиться комплекс профілактичних заходів. Так, лабораторією ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» з 01.06.2024 року здійснюється лабораторний моніторинг циркуляції збудника холери в об’єктах довкілля, насамперед води відкритих водойм. За цей період було досліджено 180 проб, в т. ч. 167 проб води відкритих водоймищ і 13 проб стічних вод. Збудників холери не виявлено.

Враховуючи, що холера відноситься до кишкової групи захворювань і має клінічні прояви подібні іншим гострим кишковим інфекціям, хворих цієї групи при необхідності обстежуються на холеру.

З початку 2024 року на території Вінницької області було обстежено 22 особи на наявність холерного вібріона: 12 хворих з тяжкими формами гострих кишкових інфекцій, 10 осіб з дисфункцією кишкового тракту, які поступали в установи спеціального режиму, та з дисфункцією кишкового тракту в інфекційних, соматичних стаціонарах. Результати обстежень були негативні.

Як запобігти захворюванню на холеру

  • дотримуватись правил особистої гігієни, особливо гігієни рук;
  • використовувати воду для пиття, миття посуду, овочів, фруктів, ягід тощо лише з перевірених безпечних джерел;
  • не вживати в їжу харчові продукти, якість яких викликає сумнів;
  • під час купання у відкритих водоймах намагатись не ковтати воду;
  • не купувати на стихійних ринках або «з рук» у приватних осіб будь-які морепродукти, рибу та страви, що швидко псуються;
  • уникати відпочинку в невстановлених місцях.
Попередня публікаціяУ Вінниці відбудеться додаткова реєстрація на участь у Програмі «Муніципальне житло ВМТГ»
Наступна публікаціяДля навчального закладу ДСНС у Вінниці передали два автопідіймачі