На Європейській площі стартував етновікенд «Заплетемо рогозу», під час якого вінничани можуть переказати кошти на підтримку Збройних Сил та доторкнутися до невичерпної криниці народного ремесла. Рогозоплетіння, маючи глибокі історичні корені, сьогодні переживає новий виток свого розвитку.

Як зазначили організатори події, воно не тільки зберігає культурну спадщину, а й відповідає на сучасні виклики, пропонуючи екологічно чисті та естетично привабливі вироби. Відродження інтересу до традиційних ремесел призвело до підвищення популярності рогозоплетіння.

Майстри продовжують створювати вироби вручну, зберігаючи старовинну техніку та вводячи сучасні елементи дизайну.

Завдяки зусиллям майстрів рогозоплетіння з населених пунктів Щітки та Писарівка це мистецтво продовжує жити і розвиватися, передаючи свої знання для молодого покоління.

Просто неба біля Вежі Артинова відбулась виставка виробів та об’ємних скульптур із рогози. Серед предметів представлено – капелюхи та брилі, різні господарські вироби: великодні кошики, козубки, килими, фігурки тварин тощо.

А вже завтра, 20 липня, на охочих чекають о 16:00 в с. Щітки. Тут розгорнуть експозицію виробів із рогози та виставку-продаж. Також відбудуться майстер-класи від провідних майстрів рогозоплетіння, презентація елементів НКС Вінниччини, а на одній із локацій присутніх запросять долучитися до виготовлення виробів із природних матеріалів. А ще: презентація традиційних страв Вінницької МТГ, оpen-air читання, фейс-арт, обрядові вистави, освітні лекторії, фотозони, інтерактиви та концертна програма. До с. Щітки буде безкоштовний трансфер із зупинки майдан Незалежності (в напрямку Старе місто) о 15:30 та 17:30. А у зворотному напрямку – о 21:15.

 

Попередня публікаціяВінницьким підприємствам, що вирощують овочі та кавуни, доплатять з бюджету
Наступна публікаціяЧому набрякають ноги влітку і як швидко зняти опухлість