За перші п’ять місяців 2024 року в Україні зареєстровано 20 369 випадків гострих кишкових інфекцій (ГКІ), що перевищує минулорічний показник у 17 111 випадків за аналогічний період. Найбільше випадків зафіксовано в Одеській (2 313), Дніпропетровській (1 721), Львівській (1 832) та Вінницькій (1 660) областях.

Інкубаційний період ГКІ триває від кількох годин до 2-3 діб. Симптоми з’являються раптово: нудота, блювота, діарея, спазми в животі, головний біль, запаморочення, підвищення температури до 38–39 градусів, слабкість і пересихання слизових оболонок.

Основні джерела збудників кишкових інфекцій – сира їжа тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немиті фрукти та овочі. Основні фактори передачі інфекцій – готові страви, кондитерські вироби, молоко і молочні продукти, яйця. У спекотну погоду важливо дотримуватись гігієни: мити руки і посуд, їсти лише вимиті фрукти та овочі, пити чисту (пляшкову) воду.

Профілактика ГКІ:
– Дотримуйтесь правил особистої гігієни: мийте руки та продукти.
– Не споживайте продукти, що зберігалися з порушенням умов зберігання.
– Мийте фрукти та овочі чистою водою перед приготуванням.
– Термічно обробляйте м’ясо та рибу.

Скупчення людей і обмежений доступ до чистої води сприяють поширенню кишкових інфекцій. Вони легко передаються від людини до людини й особливо небезпечні під час війни. Для захисту себе та дітей від ГКІ дотримуйтесь профілактичних заходів та звертайтеся до лікаря при нездужанні.

Щоб уникнути кишкових інфекцій, дотримуйтеся простих правил:
– Купуйте харчові продукти в санкціонованих місцях продажу або офіційних торгових мережах.
– Мийте руки перед приготуванням та вживанням їжі.
– Мийте і дезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, підтримуйте чистоту на кухні.
– Ретельно просмажуйте або проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і рибу.
– Доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше при 70°С, не залишайте готову їжу при кімнатній температурі довше, ніж на 2 години.
– Зберігайте харчові продукти відповідно до температурного режиму та термінів придатності, вказаних виробником.
– Використовуйте для приготування їжі якісну, очищену воду.
– Не вживайте консерви, особливо домашні, якщо в них здута кришка, змінився колір, запах або якщо ви не впевнені у їх якості.
– У разі тривалої відсутності електроенергії не вживайте продукти, які довго зберігалися в холодильнику без електропостачання.

Нагадаємо, у літній період частина харчування може складатися з овочів та фруктів, які можуть зберігатися без холодильника. Страви краще робити простими, з мінімальною кількістю інгредієнтів. Найкраще зберігаються добре виварені або протушковані продукти.

Попередня публікаціяСпільнота ПЦУ у Михайлівці отримала грант на дитячий майданчик
Наступна публікаціяЗавтра на Стрижавському родовищі заплановані вибухи