Цього року на Вінниччині засіяли перші площі технічних конопель.

25 червня “Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України”, Міжнародний сільськогосподарський кластер “Дністер” та департаменти агропромислового розвитку і міжнародного співробітництва Вінницької ОВА підписали Меморандум про співпрацю щодо розвитку коноплярства.

Під час зустрічі учасники обговорили особливості посіву та збирання конопель, переваги їх реалізації та переробки, ліквідність і рентабельність.

Коноплі — це культура з довгим ланцюгом доданої вартості. Під час переробки використовуються всі частини рослини: стебла, листя, костриця, насіння і навіть коріння.

З конопель можна виготовити широкий спектр продукції, від найтонших тканин до будівельних матеріалів. В Україні вже є компанії, що зводять будинки з конопляної костриці, а також виготовляють з конопель білизну та рушники, олію, харчові продукти, зокрема, енергетичні батончики.

У Литві з конопель виготовляють будівельний матеріал під назвою кастробетон. Литовці подрібнюють кострицю (солома конопель) і використовують її як штукатурку, що робить будівлі теплими та енергозберігаючими. Крім того, такі будинки не приваблюють шкідників.

На кінець 2023 року в Україні вирощуванням промислових конопель займалося до 30 компаній, а переробкою – до 10.

За останні 10 років площі технічних конопель на європейському ринку зросли з 10 тис. га до майже 43 тис. га. Лідерами у вирощуванні цієї культури є Франція, Китай (займає від 65 до 75% ринку конопель), Австралія, Канада, Чилі, ПАР та інші.

Попередня публікаціяНайцікавіші події вихідних у Вінниці: 28-30 червня
Наступна публікаціяУкраїнські стартапи очолять економічне відродження країни