Ботулізм — це серйозне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає внаслідок отруєння токсинами, що виділяють бактерії-збудники. Хвороба вражає центральну та вегетативну нервові системи і є смертельно небезпечною. Ризик захворювання зростає влітку, коли через підвищену температуру повітря їжа швидше псується без спеціальних умов зберігання.

Бактерія, що викликає ботулізм, широко поширена в природі і зустрічається в ґрунті. В умовах відсутності кисню вона швидко розмножується у консервованих продуктах, товстих шматках м’яса та м’язах риби.

Центр громадського здоров’я МОЗ України попереджає, що потенційно небезпечними є всі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно або недостатньо термічно оброблені, транспортувалися або зберігалися неналежним чином. Навіть консерви з нормальним терміном придатності, зовнішнім виглядом і смаком можуть бути зараженими. Ботулізм неможливо визначити за кольором або смаком, оскільки мікроорганізм, що викликає хворобу, не псує продукти.

Ботулізм може виникнути після вживання в’яленої чи копченої риби та м’ясних виробів, таких як ковбаси та шинка. Найчастіше причиною ботулізму стають в’ялені або копчені продукти домашнього приготування.

За даними Вінницького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, у 2023 році в області було зареєстровано шість випадків ботулізму, а в 2024 році зафіксували ще один випадок.

Щоб уникнути ботулізму, слід утримуватися від вживання в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби, м’ясних і грибних консервів, особливо домашнього приготування.

Симптоми ботулізму включають:
– порушення близького зору;
– сильну сухість у роті;
– труднощі з мовленням: голос стає тихим, гугнявим або зникає;
– підвищену стомлюваність, м’язову слабкість;
– запаморочення;
– короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, діарея), після яких настає стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
– ураження м’язів шиї та кінцівок.

При наявності цих симптомів необхідно негайно звернутися до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості захворювання. Лікування ботулізму зазвичай проводиться шляхом введення ботулінічного антитоксину.

Попередня публікаціяПідтримка та зміцнення: Офіс психологів у Вінниці розпочинає роботу
Наступна публікаціяВінничан попереджають про планові вибухи