У Вінниці на базі обласної дитячої лікарні в педіатричному відділенні працює «Центр муковісцидозу».

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Міжнародний Медичний Корпус завершує облаштування двох палат для пацієнтів, які матимуть окремі санвузли та вентиляційну систему, а також окремий вихід з Центру.

Пацієнтами опікується мультидисциплінарна команда, до якої входять генетик, пульмонолог, алерголог, гастроентеролог, педіатр, реабілітолог і дієтолог. Це фахівці лікарні та кафедри педіатрії №2 Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова.

«Ми тісно співпрацюємо з кафедрою педіатрії №2. У березні цього року разом провели конференцію для батьків пацієнтів, хворих на муковісцидоз, і роздали їм літературу про харчування при цьому захворюванні. «Центр муковісцидозу» приєднався до Twinning Project, і незабаром розпочнеться співпраця між Вінницею та Монпельє, Франція. З наступного тижня ми почнемо моделюючу терапію препаратом Трікафта для пацієнтів з муковісцидозом, які мають мутацію F508 дельта», — повідомила керівник обласної дитячої клінічної лікарні Лідія Діденко.

На сьогодні у Вінницькій області зареєстровано 26 пацієнтів з муковісцидозом, з них 6 дорослих. Всі пацієнти внесені до Європейського реєстру хворих.

«Муковісцидоз є рідкісним захворюванням. Дуже важливо, що лікарні вдалося налагодити тісну співпрацю науковців і практичних лікарів. Ми бачимо результати цієї співпраці. Це й вплинуло на створення такого Центру, адже їх всього лише чотири в Україні, і один із них саме у нас», — додала директорка департаменту охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА Ольга Задорожна.

Попередня публікаціяШестеро захисників з Вінниччини полягли в бою за Україну
Наступна публікаціяВінницьку молодь запрошують на волейбольний турнір версії 3.0