12 червня у Вінниці розпочався безкоштовний курс “Вільна українська”, який триватиме до липня. Покращити свої знання з рідної мови вирішили 50 людей. Заняття тривають по годині і відрізняються від шкільної програми. Викладачка Світлана Бабчинська розповіла Суспільному про особливості курсу.

Фото “Суспільне. Вінниця”
“Програма побудована так, щоб не перевантажувати теоретичним матеріалом. Певна частина занять присвячена лекціям, а потім йде практична частина. Це дозволяє уникнути перевантаження великим обсягом інформації та зосередитися на матеріалі, який буде корисний у повсякденному житті, допомагаючи людям навчитися говорити українською, позбуваючись суржика”, — зазначила Світлана Бабчинська.

Заняття проходять у міській бібліотеці №1. Всі витрати взяла на себе міськрада, що дозволяє проводити курси безкоштовно. Такі заняття у Вінницькій громаді проводяться з 2022 року.

“Проєкт містить 12 годин, поділених на блоки. Ми вже вивчили історію виникнення української мови, її створення, іншомовні слова, лексикологію та морфологію”, — розповіла Світлана Бабчинська.

Серед 17 слухачів, які прийшли на заняття до Світлани, була Галина з Сєвєродонецька. Вона проживає у Вінниці з 2022 року та працює психологом у терцентрі.

“Я вивчала українську, її знаю, але, як і більшість, спілкувалася російською. Важливо не лише говорити українською, але й мислити нею. Тому я тут і навчаюся цьому”, — розповіла Галина.

Уродженка Татарстану Разіля зізнається, що саме розмовна українська дається важко. Вона проживає у Вінниці з 2014 року разом із родиною. До повномасштабного вторгнення Росії вдома спілкувалися російською, тепер переходять на українську. Разіля вивчає мову вже другий рік поспіль.

“Мені важко говорити українською, не вистачає словникового запасу. Але я намагаюся. Правопис у мене нормальний, але розмовляти важко”, — сказала Разіля.
Фото “Суспільне. Вінниця”

Маріуполець Леонід Дьомінов показав Суспільному свій робочий зошит з української. Він конспектує лекції та виконує домашні завдання, як у шкільні роки.

“Ми вивчали лексикологію, фразеологію, активну та пасивну лексику. Сьогодні мали завдання — скласти розповідь про улюблені місця. Я написав про річку Південний Буг у Сабарові, бо ми там живемо”, — поділився Леонід.

Курс “Вільна українська” допомагає слухачам не лише покращити знання мови, а й впевнено використовувати її у повсякденному житті.

Фото “Суспільне. Вінниця”
Попередня публікаціяУ Тульчині родинам полеглих військовослужбовців передали ордени «За мужність»
Наступна публікаціяЯк відключення світла може спричинити спалахи гепатиту та холери