У сільській громаді Уланівка на Вінниччині сталося отруєння грибами. Інцидент стався з батьком і його 9-річним сином, яких у важкому стані госпіталізували: батька в Хмільницьку центральну лікарню, а сина — у Вінницьку обласну дитячу клінічну лікарню.
Інформацію про це поширила Уланівська сільська рада з посиланням на ВСП Хмільницький РВ ДУ «ВОЦКПХ МОЗУ». За отруєнням стояло вживання грибів, схожих на печериці та гливи, зібраних на їхній власній ділянці в саду.
На сайті Уланівської сільської ради нагадують про небезпеку вживання дикорослих грибів та необхідність дотримуватись таких правил:
- Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій.
- Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
- Ніколи не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
- Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
- Не давайте грибів малолітнім дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку;
- Ніколи не застосовуйте «домашні» методи визначення отруйності грибів із використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові.
При отруєнні грибами симптоми можуть з’явитися відразу ж після споживання або протягом кількох днів. Серед них можуть бути нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), марення, а також галюцинації.
У разі отруєння грибами негайно телефонуйте до “швидкої” за номером 103. Потім слід провести промивання шлунку простою водою, дотримуватись постільного режиму, пити багато рідини (воду, підсолену воду чи прохолодний чай) для відновлення водно-сольового балансу та виведення токсинів. Також рекомендується приймати сорбенти.
Обов’язково зберігайте залишки грибів або грибних страв, оскільки їх лабораторне дослідження допоможе встановити причину отруєння і вибрати належний метод лікування.