Хороші новини полягають у тому, що рівень стресу можна знизити за допомогою здорового збалансованого харчування. Правильне харчування підтримує імунну систему та сприяє відновленню пошкоджених клітин, забезпечуючи організм додатковою енергією, необхідною для подолання стресових ситуацій. Початкові дослідження свідчать, що деякі продукти, такі як поліненасичені жири (включаючи омега-3) та овочі, можуть допомогти регулювати рівень кортизолу.
Крім того, важливо їсти уважно й повільно. Коли ми їмо під впливом стресу, зазвичай робимо це поспіхом, не звертаючи уваги на те, що або скільки їмо. Їжа часто надає відчуття комфорту, яке хочеться продовжити, тому сигнал насичення від мозку може не надійти вчасно. Це одна з причин, чому стрес часто призводить до переїдання. Натомість практика усвідомленого харчування допомагає боротися зі стресом, стимулюючи глибокі вдихи та фокусуючи увагу на повільному і ретельному пережовуванні. Це збільшує задоволення від їжі та покращує травлення, допомагаючи усвідомити, що ми їмо не через фізіологічний голод, а через стрес.
Отже, варто намагатися не піддаватися стресу надто часто. Потрібно шукати різні методи правильної реакції на стрес, включаючи психотерапевтичні техніки та медитації. А під час стресу особливу увагу слід приділяти харчуванню. Не йдеться про комфортну їжу типу чипсів чи торта, а про корисне збалансоване харчування, яке заспокоює. Сам процес приготування їжі також може бути медитативним і заспокійливим. Тому готуйте та їжте уважно й усвідомлено. Хоч уникнути стресу складно, правильно справлятися з ним ми можемо навчитися.