Підвищення тарифів на електроенергію не допоможе відновити нашу енергосистему і не зупинить відключення світла. Це корупційне рішення, яке має бути негайно скасоване!

Про це заявила Голова партії «Батьківщина» у своєму відео на YouTube-каналі. Вона наголосила на неприпустимості підвищення тарифів, пояснила причини такого рішення та запропонувала вихід із ситуації.

За її словами, для побутових потреб населення використовується атомна електроенергія, а не електроенергія з теплових електростанцій. Тому включати в тарифи кошти на ремонт ТЕС не мають права. Крім того, фінансування на це систематично надають західні партнери або державний бюджет. Лідерка «Батьківщини» зазначила, що для ремонту ТЕС є достатньо обладнання, і це має зайняти не більше двох тижнів. Їх не запускають через недостатність систем протиповітряної оборони.

«Нам потрібні системи повітряної оборони, щоб з’явилося світло, а не підвищення тарифів на електроенергію», – підкреслила Юлія Тимошенко.

За її підрахунками, справедлива ціна електроенергії має становити 97 копійок за кіловат, а не 4 гривні 32 копійки, як зараз після підвищення.

«Жодних підстав для підвищення тарифів на електроенергію не існує, крім бажання ще раз заробити на українцях», – переконана Юлія Тимошенко.

Вона зазначає, що однією з головних причин підвищення тарифів стало перетворення державного підприємства «Енергоатом» на акціонерне товариство. Після цього рішення почалося безпідставне зростання тарифів на електроенергію: з 1,4 грн/кВт до 2,64 грн/кВт, а зараз до 4,3 грн/кВт. Прем’єр-міністр Шмигаль планує підняти їх до 7-8 гривень.

«Але є і добра новина – все це можливо і потрібно виправити після перемоги, скасувавши всі ці закони і повернувши всі наші багатства українській нації. Тому високо тримаємо наш дух, перемагаємо у великій війні і після цього покінчимо з мародерами в тилу. Чоловіки-президенти багато чого наробили за часи свого правління. Після війни доведеться все це розгрібати та впорядковувати», – зазначила Юлія Тимошенко.

Вона також наголосила, що ринок електричної енергії, який запрацював у 2019 році, був корумпованим і зруйнував справедливу систему, запроваджену під час її перебування на посаді віцепрем’єр-міністра паливно-енергетичного комплексу. Влада визнає, що за рахунок підвищення тарифів на електроенергію для простих українців має намір покрити 50 мільярдів гривень заборгованості перед ринком електроенергії, зокрема перед «Енергоатомом».

«Щоб вивести всю багаторічну корупцію на чисту воду і притягнути винних до відповідальності, потрібно, щоб змінилась влада, але до завершення війні це, на жаль, неможливо. Спочатку треба перемогти у війни, а потім наводити фундаментальний професійний порядок в країні, вже без «нових облич», – додала лідерка партії.

Тимошенко запропонувала ряд невідкладних кроків для покращення стану енергетичної галузі, зокрема:

  • захист енергетичної інфраструктури України системами ППО,
  • повернення старої моделі енергоринку та скасування корупційного підвищення цін на транспортування електроенергії,
  • запровадження надзвичайного стану в енергетиці України і створення єдиного Центру управління енергетичним комплексом країни на час війни,
  • збільшення обсягу імпортного перетоку електроенергії з Євросоюзу,
  • мотивація приватного сектору переходити на часткове або повне заміщення мережевої електроенергії своєю,
  • обмеження використання електроенергії об’єктами некритичної інфраструктури,
  • впровадження «розумних» лічильників та «мотиваційних тарифів», які стимулюють економію електроенергії.

Вона також підкреслила необхідність перевірки фінансів у системі енергетики, чим має зайнятися ініційована «Батьківщиною» спеціальна тимчасова слідча комісія Верховної Ради, якщо її створення не заблокує фракція «Слуга народу».

«В української нації завжди є шанс зробити все, як слід, як в процвітаючій європейській країні. І ми це зробимо. Ви самі знаєте, потрібно просто не упустити наступний після війни шанс», – резюмувала Юлія Тимошенко.
Попередня публікаціяОборонця з Вінниччини нагородили нагрудним знаком “За мужність в охороні державного кордону”
Наступна публікаціяЗахопіть парасольку. У Вінниці очікується дощова погода