У Південно-Африканській Республіці (ПАР) зареєстровано перший летальний випадок від віспи мавп. У лікарні помер 37-річний чоловік, повідомив міністр охорони здоров’я Джо Пхаала.

За даними видання Africa News, з початку червня в країні зафіксовано 5 випадків захворювання. Інші четверо пацієнтів поки що не одужали: двох з них виписали на домашню ізоляцію, а двоє залишаються в лікарні.

Пхаала зазначив, що всі випадки віспи мавп у ПАР зафіксовані серед чоловіків віком від 30 до 39 років, які не подорожували до країн, де спостерігається спалах захворювання. Це свідчить про місцеву передачу інфекції.

“Навіть одна смерть – це надто багато, особливо від хвороби, якій можна запобігти та з якою можна боротися”, – прокоментував Пхаала.

ПАР не має вакцини чи специфічного лікування від віспи мавп. Департамент охорони здоров’я тільки нещодавно отримав дозвіл на використання противірусного препарату “Тековірімат” для чотирьох хворих. Міністр закликав громадян звертатися до лікарів при появі симптомів цього захворювання.

“Ми можемо зупинити поширення цієї інфекції, якщо ті, хто має підозру на хворобу, або контактував з інфікованими, звертатимуться до лікарень”, – зазначив міністр.

Ситуація з віспою мавп у світі
За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, тільки у квітні у світі підтверджено 528 нових випадків віспи мавп у 27 країнах. В Європі зареєстровано 109 випадків.

Попередня публікаціяСпіввідношення добровольців і мобілізованих в армії на травень становить 1 до 3
Наступна публікація«Економічне бронювання» працівників: що передбачає новий законопроєкт?