У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №11331 «Про промислову політику та прогнозованість реального сектору економіки», який передбачає «економічне бронювання» працівників від мобілізації.

Про це 12 червня повідомив у своєму Facebook народний депутат від фракції «Слуга народу», голова комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха.

За словами депутата, законопроєкт включає концепцію «економічного бронювання», яка дозволить зберегти важкозамінних спеціалістів для економіки. Ця концепція працюватиме наступним чином:

  • Кожен субʼєкт господарювання, який сплачує підвищений військовий збір у розмірі 20 000 гривень на місяць за працівника, може забронювати цього працівника.
  • Сплата підвищеного збору відбувається не працівником, а бізнесом. Бізнес сам визначає, хто є критично важливим, і підтверджує це відповідними податками.
  • Бронювання поширюється на кожен субʼєкт господарювання, включаючи представництва міжнародних компаній та ФОПи. Останні можуть забронюватися, якщо підтвердять реальне ведення діяльності протягом останнього року.
  • Відсоткову межу заброньованих та процедуру визначатиме Кабінет Міністрів.

Наталуха зазначив, що механізм сплати підвищеного військового збору детально описаний у пов’язаному законопроєкті №11332 «щодо особливостей сплати воєнного збору за бронювання військовозобов’язаних».

Голова комітету також анонсував альтернативні законодавчі ініціативи, які включатимуть:

  • Модель бронювання за рівнем зарплати понад 35 тисяч гривень.
  • Змішану модель – 35 тисяч гривень зарплати для найманого працівника та 20 тисяч гривень військового збору для ФОП.
Попередня публікаціяЗафіксовано перший летальний випадок від мавпячої віспи
Наступна публікаціяПрогноз погоди у Вінниці 13 червня