Олександр Антонюк на Форумі у Вінниці: Прогнози та реалії інформаційної війни

У Вінниці відбувся Форум «Інформаційний щит України», де обговорювали виклики, з якими стикаються українські журналісти та інформаційне середовище. Учасники форуму обговорювали питання, що таке російське ІПСО (інформаційно-психологічні операції) і як воно працює в Україні через армію ботів і квазіпропагандистів на кшталт Анатолія Шарія.

Одним зі спікерів був Олександр Антонюк – військовослужбовець і політичний консультант. Він зазначив:

«Прогнози, які закладались іще пів року тому, в першу чергу ГУР МО, здійснюються як по нотах. Іноді сидиш і думаєш, вони ж прогнозовані настільки, що місцями не цікаво. Але вони прогнозовані для нас. Коли ми оцінюємо російську активність на території України в інформаційному просторі, тут треба визнати, що Саміт миру, а це вже більш глобальний процес, визначає порядок денний на геополітичному рівні. Підхід більш глобальний, залучений по суті Китай, який просуває російські наративи, але в дещо іншій обгортці. Частина країн, які ми можемо назвати умовним глобальним півднем, на жаль, схиляється до цієї моделі, яку просуває коаліція тоталітарних режимів».

За словами Олександра Антонюка, Україна не є першою країною, яка постраждала від російської агресії.

«Сигнали, які демонструвала Росія, вона подавала починаючи з Карабаського конфлікту, посилюючи Вірменію і не даючи можливості розв’язати це питання. Придністров’я – це окрема історія. Молдова могла б бути проросійським регіоном і зацементовано. Навіщо створювати ці анклави, якщо електорально ти завжди можеш контролювати політичний простір цієї держави? Ні, потрібно створити заморожений конфлікт, щоб ці країни були заморожені у виборі вектора розвитку».

Експерт також розповів, як сталося, що Грузія зійшла з європейського вектора розвитку, про Олексія Арестовича та проєкт Віктора Медведчука. Детальніше дивіться у відео.

Форум став важливим кроком у боротьбі за інформаційну незалежність та зміцнення інформаційного захисту України. Учасники активно обговорювали методи протидії російській дезінформації та створення українських наративів, які б протистояли ворожій пропаганді. За підсумками заходу було вирішено продовжувати співпрацю між журналістами, військовими та громадськими діячами для ефективнішої протидії російській інформаційній агресії.

Медіафорум організували та провели: ГО “Ми – Вінничани”, ГО “Центр соціально-політичного моніторингу “Вектор”, медіахолдинг “Новини Вінниці” за підтримки Благодійного фонду “МХП-Громаді”.

Попередня публікаціяУ Вінниці стартував додатковий набір на курси «Вільна українська»
Наступна публікаціяВінницька область — лідер економічної стійкості: що підтвердили експерти