На Вінниччині на площі 11 гектарів вирощують міскантус. У Житомирській області цією рослиною, відомою як «слонова трава», засадили 110 гектарів.

Про це інформує Вінниця.info.

Що ж привернуло увагу українських фермерів до цієї нетрадиційної для нашого регіону рослини?

“Зелена маса міскантусу може бути використана для виробництва біопалива: з неї виготовляють біоетанол, біогаз, синтез-газ.
Крім того, високий вміст целюлози в міскантусі дозволяє застосовувати його для виготовлення целюлозних волокон, які використовуються в текстильній промисловості та при виробництві біопластику; для виробництва біокомпозитів, які знаходять застосування в будівництві та автомобільній промисловості. З міскантусу можна виробляти різні хімічні продукти.
Високий вміст целюлози також дозволяє використовувати рослину для виробництва паперу і картону,” – зазначив Вадим Кричковський.

Він додав, що висушена та подрібнена зелена маса міскантусу може бути перетворена на пелети і використана як паливо для опалювальних систем.

Отже, це енергетична культура, яка до того ж збагачує ґрунт гумусом.

Довідка

Міскантус стійкий до шкідників. Врожай з однієї плантації збирають упродовж 30 років поспіль. Найбільше міскантусу на європейському континенті вирощують у Великобританії, Німеччині та Скандинавських країнах.

Попередня публікаціяДо уваги водіїв: на 600-річчя встановили додаткові заборонні знаки
Наступна публікаціяУ Вінниці розпочали роботу літні пришкільні табори