Кабінет Міністрів України прийняв постанову, що змінює перелік наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, дозволяючи їх використання в наукових та медичних цілях. Цей крок спрямований на реалізацію закону 3528-ІХ, який регулює використання конопель у різних сферах та розширює доступ пацієнтів до необхідного лікування.

Ключові зміни

Згідно з постановою, канабіс, його смола, екстракти та настоянки більше не вважаються особливо небезпечними речовинами. Також з цього переліку вилучено тетрагідроканнабінол (головний психоактивний компонент канабісу). Тепер ці речовини додані до списку, обіг яких дозволений для використання в навчальних, наукових та медичних цілях.

Умови культивування конопель

Постанова також дозволяє культивування рослин роду коноплі для промислових цілей, за винятком виробництва та виготовлення наркотичних засобів і психотропних речовин. Культивування дозволено лише за умови використання насіння, зібраного із сортів рослин, у висушеній соломі яких вміст тетрагідроканнабінолу не перевищує 0,2%. З 16 лютого 2027 року цей показник буде збільшено до 0,3%.

Документ набирає чинності з 16 серпня 2024 року.

Контекст

Нагадаємо, у лютому президент України підписав закон про легалізацію медичного канабісу, що дозволяє використовувати його для лікування онкологічних захворювань, посттравматичних розладів та інших медичних потреб.

Цей крок спрямований на забезпечення пацієнтів доступом до ефективних методів лікування та розвиток наукових досліджень у цій сфері.

Попередня публікаціяРецепт ідеальних голубців з молодої капусти
Наступна публікаціяДіти з села Хомутинці гостювали у Вінниці