Розуміння тривалості життя домашніх улюбленців допомагає власникам приймати обґрунтовані рішення щодо їх лікування, зазначають вчені.

Розповідаємо, які породи кішок живуть значно менше за інших, посилаючись на дослідження, опубліковане CNN.

Кішки з найкоротшою тривалістю життя: дослідження вчених

Звичайні кішки можуть жити в середньому 18-20 років, хоча деякі можуть дожити до 25 років. Однак, за даними досліджень, кішки породи “сфінкс” мають середню тривалість життя лише 7 років. Це з’ясували вчені з Королівського ветеринарного коледжу у Великій Британії та Національного університету Чунг у Тайвані.

Дослідники проаналізували дані близько восьми тисяч кішок, зареєстрованих у ветеринарних клініках Великої Британії з 1 січня 2019 року до 31 березня 2021 року. На основі цієї інформації було створено “таблиці смертності” для різних порід, що прогнозують тривалість життя та ймовірну дату смерті.

В результаті дослідження виявилося, що середня тривалість життя кішок у Великій Британії становить 12 років, причому самки живуть на півтора року довше за самців. Також було встановлено, що чистокровні кішки та тварини з надмірною або дуже малою вагою живуть значно менше за звичайних кішок.

Вчені припустили, що коротка тривалість життя сфінксів, виведених у Канаді 1966 року, пов’язана з їх схильністю до певних захворювань. Відсутність шерсті у цих кішок обумовлена наявністю рецесивного гена, тому вони підходять для людей з алергією на шерсть. Проте, через клітини шкіри вони все ж можуть викликати алергію, тож їх не можна назвати гіпоалергенними.

Попередня публікаціяНезабаром у «Дії» з’явиться посвідчення ветерана
Наступна публікаціяОлег Мейдич: «Людей не можна душити тарифами під час війни»