З 1 травня в Україні набирають чинності нові правила дорожнього руху. Відтепер обов’язковою стала практика вмикання ближнього світла фар або ходових вогнів за містом у будь-який час. Також змінилися правила щодо перевезення дітей.

Це рішення прийнято у зв’язку зі скасуванням часових обмежень, які раніше діяли з 1 жовтня по 30 квітня. Постанова Кабміну №1105 від 20 жовтня 2023 року внесла відповідні зміни до Правил дорожнього руху. За порушення цієї норми передбачено штраф у розмірі від 425 до 510 гривень.

Патрульна поліція пояснює, що така практика є стандартною в країнах Європейського Союзу і вже довела свою ефективність. За даними поліції, завдяки використанню денних ходових вогнів, кількість дорожньо-транспортних пригод у світлий час доби зменшилася на 10-15%.

Перевезення дітей

Крім того, з 1 травня змінені вимоги щодо перевезення дітей. Тепер заборонено перевозити дітей, зріст яких менш як 150 см (раніше – 145 см), без використання спеціальних автокрісел. Це правило не стосується транспортних засобів, які здійснюють регулярні пасажирські перевезення (наприклад, маршрутки, автобуси), за умови дотримання встановлених Правил дорожнього руху щодо швидкості руху. Виключеннями є також спеціалізовані автомобілі, такі як карети швидкої допомоги, спецтранспорт, автівки поліції чи ДСНС.

Попередня публікаціяВольєри з бомбосховищами: мешканці Подільського зоопарку звикають до нових умов
Наступна публікаціяКоли Україна стане членом НАТО