Що таке предіабет та як його розпізнати

Предіабет — це стан, при якому рівень цукру в крові вищий за норму, але ще не досягає значень, що відповідають діагнозу цукрового діабету (ЦД). Термін “предіабет” не є медичним діагнозом і використовується замість термінів “порушення глікемії натщесерце” та “порушення толерантності до вуглеводів”.

Згідно з критеріями Міністерства охорони здоров’я України, нормальний рівень цукру в крові з вени становить до 6,0 ммоль/л. Якщо цей показник перебуває в межах від 6,1 до 7 ммоль/л, лікар може ставити діагноз порушення глікемії натщесерце. При значеннях від 7,8 до 11,1 ммоль/л після їжі або під час глюкозотолерантного тесту говорять про порушення толерантності до вуглеводів.

Згідно з актуальними рекомендаціями Американської діабетичної асоціації, предіабет діагностується, коли рівень цукру натщесерце перевищує 5,6 ммоль/л. Проте важливо розуміти, що один лише показник не є достатнім для діагностики хвороби або стану.

Предіабет може виникати через різні фактори, включаючи спосіб життя, спадковість, супутні захворювання, застосування певних медикаментів та стрес. Серед ознак можуть бути почуття голоду та спраги, часті походи в туалет, надмірна вага чи ожиріння, знижена продуктивність та повільне загоєння ран.

Симптоми предіабету часто бувають не вираженими, тому планові обстеження дуже важливі для виявлення стану.

Для здоров’я і запобігання розвитку предіабету в діабет, важливо змінити спосіб життя, включаючи збалансоване харчування, регулярну фізичну активність, здоровий сон, відмову від куріння та обмеження споживання алкоголю. Іноді може знадобитися й лікування медикаментами залежно від рекомендацій лікаря та результатів аналізів.

Попередня публікаціяГороскоп на тиждень: що чекає знаків з 22 по 28 квітня
Наступна публікаціяДе у Вінниці сьогодні ремонтуватимуть мережі