У Вінницькій області безоплатна допомога при гострому мозковому інсульті доступна в 10 медичних закладах, що уклали договори з Національною службою здоров’я України.

За словами директорки Центрального МРД, Алли Горбатюк, з початку 2024 року 1 325 мешканців області, у яких виявлено інсульт, отримали допомогу в рамках Програми медичних гарантій. “Пацієнтам з підозрою на інсульт не потрібно отримувати направлення від лікаря, щоб скористатися безкоштовною медичною допомогою, оскільки це невідкладний стан, і їх доставить до необхідного медичного закладу екстрена допомога. Медична допомога також надається безкоштовно при безпосередньому зверненні пацієнта з підозрою на гострий інсульт або при переведенні з іншої лікарні”.

Заклади, які уклали договір з Національною службою здоров’я на надання медичної допомоги при гострому інсульті, отримують відповідну компенсацію від НСЗУ згідно з підвищеними тарифами:

– за застосування ендоваскулярних втручань – 131 472 грн;
– за тромболітичну терапію – 62 565 грн;
– за медичну допомогу без застосування ендоваскулярних втручань або тромболітичної терапії – 15 643 грн.

В рамках пакету “Медична допомога при гострому мозковому інсульті” пацієнтові надається широкий спектр послуг, що містить первинний огляд, оцінку тяжкості інсульту, інструментальні та лабораторні дослідження, лікарське спостереження, консультації інших фахівців, лікування інсульту, включаючи тромболітичну терапію при ішемічному інсульті, а також знеболення на всіх етапах діагностики та лікування.

Крім того, в рамках цього пакету забезпечується доступ до ліків з Нацпереліку основних лікарських засобів, необхідних медичних виробів та витратних матеріалів, а також реабілітаційна допомога в гострому періоді після інсульту, а також харчування в умовах стаціонару.

Для пошуку медичного закладу, який має контракт з Національною службою здоров’я України на надання медичної допомоги при гострому інсульті, можна скористатися дашбордом НСЗУ на карті місць надання послуг з деталізацією за групами послуг. Треба вибрати область (Вінницька) та групу послуг (“Медична допомога при гострому інсульті”). Також можна звернутися до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77, де оператор надасть інформацію про потрібний медичний заклад.

Попередня публікаціяПовістка померлому: у ТЦК пояснили, чому таке трапляється
Наступна публікаціяЩо знайшли в автівці підозрюваних у вбивстві молодого поліцейського