Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно прийняла резолюцію, яка висловлює підтримку України. Інформацію про це надала народний депутат Лариса Білозір.

В прийнятому документі йдеться про:
  • Створення міжнародного механізму компенсації під егідою Ради Європи для відшкодування збитків, заподіяних агресією РФ.
  • Активної співпраці держав-членів для негайного переказу наявних російських активів, включаючи їх використання для відновлення України.
  • Створення неупередженої та ефективної комісії для розгляду позовів щодо компенсації збитків, заподіяних агресією РФ.
  • Створення міжнародного трастового фонду, в який передадуть всі російські державні активи, з встановленням чіткого дедлайну для виплати компенсацій.
До того ж українська делегація внесла такі поправки:
  • Заклик до держав-членів та держав, що не є членами Ради Європи, приєднатися до Реєстру збитків.
  • Визнання тривалого впливу російських олігархів на внутрішню та міжнародну політику через їхній контроль над ключовими галузями промисловості та значними активами за кордоном, і заклик до моніторингу обхідних дій.
  • Заклик до розробки законодавства та правових механізмів для конфіскації активів російських політиків, олігархів, пропагандистів і колаборантів з метою спрямування їх на відновлення України.
  • Розширення списку осіб та компаній, що перебувають під санкціями, що прямо чи опосередковано пов’язані з російською оборонною промисловістю та сприяють розвитку російського військово-промислового комплексу.
  • Забезпечення механізму компенсації за заподіяну шкоду з 2014 року.

“Наша українська делегація неодноразово зазначала, що застосування санкцій проти країни, яка веде агресивну війну проти України, — це не достатньо. І пропоновані контрзаходи є абсолютно законними та такими, що відповідають вимогам міжнародного права”, – повідомила українська парламентарка та підкреслила:

“Європа проходить крізь найдраматичніший період. І разом із нашими колегами ми залишаємо важливий меседж для кривавих диктаторів: ПАРЄ підтримує незалежність України і, обʼєднавши зусилля, ми створимо Європу, як колись заповів Жан Моне”.

 

Попередня публікаціяЗустрічайте поповнення: Хто новий з’явився в Подільському зоопарку?
Наступна публікаціяВінниця проводжає в останню путь молодого льотчика