Сьогодні в області відбулася презентація проєкту “Родина для кожної дитини: розвиток сімейного патронату”, який буде реалізовано за фінансової підтримки ЮНІСЕФ.

Про це повідомили в ОВА Вінниччини.

На Вінниччині цей проєкт буде впроваджуватися в 11 громадах: Вінницькій, Жмеринській, Ямпільській, Могилів-Подільській, Ладижинській, Піщанській, Турбівській, Тиврівській, Глуховецькій, Райгородській та Крижопільській.

Представники кожної з цих громад підписали Меморандум з міжнародною благодійною організацією “Партнерство «Кожній дитині»” щодо забезпечення права дитини на зростання у сімейному середовищі, розвиток послуги патронату над дитиною, покращення якості та доступності цієї послуги для вразливих сімей з дітьми як альтернативи інтернатним закладам.

У заході взяли участь перший заступник начальника ОВА Наталя Заболотна, спеціаліст з планування організації та координації діяльності проєкту у Вінницькій області Тетяна Галузинська, начальник служби у справах дітей ОВА Тетяна Дорош, директор Вінницького обласного центру соціальних служб Олена Стоялова, а також представники поліції та громад регіону.

Під час виступу Наталя Заболотна звернулася до присутніх, підкресливши важливість консолідації зусиль для забезпечення можливості кожної дитини зростати у сімейному оточенні. Вона наголосила, що, попри важкі випробування, охорона дитинства є пріоритетом, а право на сімейне виховання є невіддільною частиною цього пріоритету.

“Безумовно, два роки повномасштабного вторгнення не можуть не відобразитися на ситуації щодо дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах. Ми прийняли велику кількість ВПО. За весь час це було понад 270 тисяч осіб.

Ми приймали і соціальні заклади, і дитячі будинки сімейного типу, сім’ї з усиновителями і прийомні сім’ї з інших територій. Загальна ситуація в країні, продовження активних бойових дій вплинули на те, у Вінницькій області на обліку перебувало понад 1700 дітей.

І цього року від поліції отримано ще 140 повідомлень про дітей, які знаходяться у складних життєвих обставинах. Саме тому важливо, щоб в кожній громаді була сім’я патронатного вихователя.

Це не про цифри, а про те, що кожна громада повинна мати інституцію (а цією інституцією має стати патронатна сім’я), яка дозволить пережити складнощі в рідній родині», – підкреслила Наталя Заболотна.

Спеціаліст з планування організації, координації діяльності проєкту у Вінницькій області Тетяна Галузинська детально розповіла учасникам зустрічі про зміст і значення проєкту «Родина для кожної дитини. Розвиток сімейного патронату», функції партнерів на обласному рівні та кількість дітей, які потребують послуги патронату.

«У Вінницькій області 120 знаходиться у будинках дитини, 52 дитини позбавлені батьківського піклування. Також 91 дитина перебуває в закладах інституційного догляду, а 50 – у центрах соціально-психологічної реабілітації. Відповідно для дитини патронат – це підтримка, догляд та реабілітація в умовах сім’ї. А для системи захисту дітей – профілактика сирітства та ефективний інструмент захисту прав дітей, який дає шанс на щасливе дитинство», – зауважила Тетяна Галузинська.
Попередня публікаціяРезонансний виступ Лариси Білозір в парламенті: «Ми стаємо поруч з людьми у цій боротьбі за Бушу!»
Наступна публікаціяДжипи, дрони, квадроцикли, прожектори та планшети: В ОВА Вінниччини розповіли про допомогу передану нашим захисникам