В понеділок, 8 квітня, на території Північної Америки відбудеться феноменальне повне сонячне затемнення. Жителі Вінницької області, хоч і не зможуть спостерігати це астрономічне явище, відчують його вплив, зазначає Марія Федорівна Левченко, лектор Вінницького планетарію.

“О 21:21 за київським часом плюс 8 хвилин (враховуючи поправку на Вінницю) розпочнеться це незвичайне небесне явище – повне сонячне затемнення. Тривалість його максимальної фази становитиме 4 хвилини 28 секунд. Це надзвичайно тривале затемнення, оскільки зазвичай воно триває лише секунди або хвилини. Лінія затемнення пролягатиме по південній частині Північної Америки на відстані близько 250 км. Отже, жителям Америки пощастило спостерігати за цим феноменом. У минулому році 14 жовтня також відбулося затемнення, яке вони мали змогу спостерігати”, — розповідає Марія.

За її словами, українці, зокрема вінничани, відчуватимуть вплив затемнення, навіть якщо не побачать його власними очима. Негативний вплив затемнення може відчуватися протягом усього сьогоднішнього дня.

“Це надзвичайне затемнення. Сьогодні 29-та місячна доба — сама темна, зловісна доба. Новий місяць буде в знаку Овна. Можливі головні болі, оскільки Овен відповідає за органи слуху, зору та нашу нервову систему. Таким чином, сьогодні можливі головні болі, а також магнітна буря, яка також впливає на наше самопочуття.
Всі події, що відбудуться сьогодні під час затемнення, коли місяць буде в Овні, плюс Венера в Овні, а також ретроградний Меркурій та астероїд Харон, — всі вони матимуть значний вплив. Події, що відбудуться сьогодні, будуть впливати на нас ще протягом 18 років”, — зауважує Марія Левченко.

Вінничани зможуть спостерігати повне сонячне затемнення лише через 102 роки
За словами Марії Левченко, останній раз жителі Вінницької області мали змогу спостерігати сонячне затемнення 11 серпня 1999 року.

“Тоді 88% сонячного диску було приховано чорним місяцем. Повне сонячне затемнення у Вінниці будемо мати змогу побачити 16 жовтня 2126 року. Його тривалість становитиме 7 хвилин 40 секунд”, — додає Марія Левченко.
Попередня публікаціяНові квадроцикли для нацгвардійців: Вінницька допомога в боротьбі за безпеку
Наступна публікаціяПонад тисячу пам’яток культури пошкоджено внаслідок агресії окупантів