Увага! Наступає сезон укусів кліщів: що потрібно знати

Хоча весняне тепло ще дуже нестабільне, в Україні почастішали випадки укусів кліщів. Сезон їхньої активності триватиме майже до кінця осені, але пік припаде на травень-червень, а також вересень-жовтень. Кліщів можна зустріти не лише на природі, вони часто зустрічаються і на міських газонах. Вони не стрибають на людину з дерева й не женуться за нею, але можуть залізти на тіло, коли людина відпочиває.

Небезпека кліщів полягає в тому, що вони можуть переносити збудників небезпечних захворювань і передавати їх людині під час укусу. Йдеться про понад 150 хвороб. Найвідоміші серед них — кліщовий енцефаліт (рідко зустрічається в Україні) та бореліоз (хвороба Лайма). Чим довше кліщ перебуває на тілі людини, тим вищий ризик зараження.

Як знизити ризик укусу кліща?

Часто кліщі залишаються непоміченими, оскільки під час укусу вони виділяють анестетик. Тому важливо зробити все можливе, щоб їм не дати змогу вкусити. Для цього варто дотримуватися простих порад:

1. Утримуйтеся від прогулянок у лісі. Пам’ятайте про можливість мінної небезпеки.

2. Якщо ви плануєте прогулянку в місцях, де росте трава, одягніть безпечний одяг: світлу одяг з довгими рукавами і штанинами. Рекомендується також застебнути штани в шкарпетки.

3. На прогулянці тримайтеся ближче до центру стежки та уникайте входу у високу траву.

4. Використовуйте репеленти — засоби, які відлякують комах. Важливо дотримуватися інструкцій з використання та періодично поновлювати захист. Ефективні репеленти проти кліщів містять одну з таких речовин: DEET, пікарідин, IR3535, OLE, PMD, 2-undecanone, перметрін.

5. Кожні дві години оглядайте себе та своїх близьких. Після повернення додому проведіть більш ретельний огляд під хорошим освітленням.

6. Прийміть душ та ретельно виперіть одяг, який ви носили на прогулянці.

Якщо вас кліщ вже присмоктався:

– Не заливайте його спиртом, олією чи іншими речовинами. Витягніть його якнайшвидше, за допомогою пінцета.
– Після видалення кліща обробіть місце укусу антисептиком та вимийте руки з милом.
– Якщо кліщ пробував на тілі понад 36 годин, зверніться до медиків для постконтактної профілактики хвороби Лайма.
– Не потрібно здавати кліщів на аналіз.
– Спостерігайте за своїм станом ще кілька тижнів після укусу. Якщо виникне підвищення температури або почервоніння на шкірі, зверніться до лікаря.

За даними Центру громадського здоров’я, у 2023 році до закладів охорони здоров’я з укусами кліщів звернулося 13 467 осіб.

Попередня публікаціяУ Вінниці для партнерок воїнів проведуть майстер-клас з рукоділля
Наступна публікаціяВесняна посівна ярих культур розпочалась у Вінницькому Хабі МХП