Мати трьох дітей та народний депутат Лариса Білозір заявила, що для зміни динаміки народжуваності Кабмін має підвищити виплати на дітей. Зокрема, парламентар нагадала, що зареєструвала у Раді законопроєкт про збільшення виплат при народженні дитини майже вдесятеро – з 41 тисячі гривень до 384 тисяч. Про це Білозір написала у фейсбуці.

“У кожній українській родині повинно бути не менше трьох дітей, щоб забезпечити країні світле майбутнє”.

“Ця заява премʼєр-міністра України відображає бажання держави підтримувати розвиток суспільства та збереження української нації через збільшення народжуваності. Проте тут існує велике «АЛЕ».

Як мати трьох дітей, яка наважилася на третю дитину під час повномасштабного вторгнення агресора, не на словах, а з надходжень на соціальну картку знаю, як то отримувати 860 грн. на місяць, за які можна купити хіба що пачку підгузків на пару днів», – каже у дописі Лариса Білозір.

Вона пояснює, що допомога на народження дитини складає 41 280 грн. та не переглядалась з 2014 року, що не враховує інфляцію та зростання витрат. Це один із факторів поруч з війною, масовим виїздом жінок з маленьким дітьми за кордон через війну та вартістю утримування дитини (за скромними підрахунками експертів та економістів, виховання та належне утримання дитини до 18 років може вартувати батькам в Україні біля 80 000 $ в середньому), призводять разом до зменшення дітей та народжуваності.

Так, протягом останніх років в Україні спостерігається скорочення народжуваності. Загалом за останні десять років народжуваність в Україні скоротилась на 40%.

За інформацією міністерств, у 2020 році народилося 290 тис. дітей, у 2021 році – 261 тис. дітей, а в 2022 році – 200 тис. дітей (найнижчий показник за останні роки).

Ще гірша ситуація з першою дитиною. У 2020 народилося 118 тис. первістків, а в 2023 лише 13 тис. дітей народжених першими у матері.

«Тому ми, разом з Саладуха Ольга Валеріївна та колегами-депутатами з різних фракцій, внесли законопроєкт до Верховної Ради, який передбачає збільшення розміру допомоги при народженні дитини (це вже не перший законопроєкт, який я подавала як співавтор, попередні рази безрезультатно)», – підкреслює пані Лариса.

Запропоновано прийняти закон, що встановлюватиме наступні розміри державної допомоги:
  • На першу дитину: 150 прожиткових мінімумів (384,5 тис. грн).
  • На другу дитину: 100 прожиткових мінімумів (256,3 тис. грн).
  • На третю та кожну наступну дитину: 50 прожиткових мінімумів (128,2 тис. грн).
Одноразова виплата становитиме 20 прожиткових мінімумів (51,3 тис. грн), з можливістю отримання виплати протягом трьох років.

«Якщо ми дійсно хочемо забезпечити майбутнє нашої держави, то маємо вжити конкретних заходів. Або ми приймаємо цей закон, що справедливо і відповідає реаліям сьогодення по витратах, які несуть батьки на дитину, або хоча б встановлюємо податкові стимули.

Наприклад, замість статичної ставки податку на доходи фізичних осіб з зарплати, яка становить 18%, можна зменшувати ПДФО для кожної народженої дитини. Це не лише стимулюватиме батьківство, а й сприятиме економічному зростанню в майбутньому. Адже кожна дитина, це майбутнє держави, в тому числі економічне. Наші діти – це майбутні лікарі, вчителі, інженери, науковці, робітники, які примножуватимуть потенціал та ВВП держави, оскільки діти у майбутньому стають активними учасниками економічного життя України.

Тож, якщо наш уряд висловлює амбітні наміри стосовно зміни динаміки народжуваності, то велике прохання підкріплювати слова конкретними діями й підтримати та запровадити розумні ініціативи та стимули.

Щоб ще більше звучало гордих голосів наших дітей: «Я з України»!», – каже народний депутат Лариса Білозір.

Щоб ще більше звучало гордих голосів наших дітей: «Я з України»!», - каже народний депутат Лариса Білозір.  Щоб ще більше звучало гордих голосів наших дітей: «Я з України»!», - каже народний депутат Лариса Білозір.  

 

Попередня публікаціяНа благодійному аукціоні у Вінниці зібрали понад 65 тисяч гривень на ЗСУ
Наступна публікація“Урбан клуб”: Вінниця запускає нову ініціативу для підлітків