У березні розпочинається Великий піст 2024 для православних вірян – період, який є найсуворішим і найтривалішим протягом року. Він має на меті тілесне і духовне очищення людини перед світлим святом Великодня. Триваючи 48 днів, у 2024 році Великий піст починається 18 березня і завершується 4 травня.

Для успішного проходження Великого посту необхідно правильно розпочати його. Саме тому перший тиждень є ключовим етапом.

Якщо це ваш перший досвід участі у пості, не варто різко змінювати своє харчування “з розгону”. Медичні фахівці рекомендують уважно слідкувати за своїм самопочуттям і відчуттями, спостерігаючи, як ваш організм реагує на зміни у раціоні. У разі виникнення нездужання рекомендується зупинити пост і звернутися до лікаря.

Під час посту важливо пити більше рідини, оскільки вегетаріанське харчування спричиняє підвищене виведення шлаків, а для їх виведення потрібна достатня кількість води. Недостача рідини може призвести до головного болю та загальної слабкості.

Щоб легко війти у пост, дотримуйтесь таких правил:
  • Замініть всі м’ясні страви на соєві.
  • Збільште споживання бобових: квасолі, гороху, сочевиці, які забезпечують достатню кількість білка.
  • Віддайте перевагу печеним овочам, оскільки сирі салати не завжди легко засвоюються організмом.
  • Не забувайте про каші, які можна вживати на сніданок, обід або вечерю.

Слідкуйте за порадами лікарів. У разі захворювань жовчного міхура, кишківника чи серцево-судинної системи слід бути обережним з вживанням грибів, редьки чи сирих овочів та фруктів.

Важливо розуміти, що Великий пост не є дієтою. Це період, коли людина відмовляється від своїх пристрастей, прагнучи стати кращою, мирною і врівноваженою особистістю.

Якщо вам важко відмовитися від паління або солодкого, ви можете вважати це вашим постом. Зосередьтеся не на тому, що ви втрачаєте зараз, а на тому, яка перемога в майбутньому чекає на вас. Це невеличка перемога, яка зробить вас здоровішим та більш впевненим в собі.

Попередня публікація8 Трендових моделей штанів цієї весни
Наступна публікаціяСьогодні у Вінниці дощитиме