Нині алергічні захворювання (АЗ) є найпоширенішими: за даними дослідників частота АЗ в різних країнах сягає 25-40% від усього населення. Голова EAACI (Європейської асоціації фахівців з алергії) професор Пол Ван Каувенберге (Бельгія) вважає, що вже у найближчі роки половина мешканців Європи страждатиме від алергії.

Які причини цього? Насамперед, слід пояснити, що алергія – це спотворена, неадекватно сильна імунна реакція організму на, переважно, чинники довкілля:
  • природні (пил, пилок, спори грибів, хутро тварин, епідерміс і отруту комах, харчові продукти)
  • антропогенні (викиди підприємств, автотранспорту, хімічні речовини на виробництві і в побуті, лікарські препарати) фактори.

Вона виникає або у схильних до цього осіб при незначній концентрації вищенаведених агентів (алергенів) у оточуючому людину середовищі (так звані „атопіки”), або при великій їх концентрації у всіх інших, практично здорових людей. Алергію нерідко називають хворобою цивілізації, оскільки вона пов’язана в першу чергу з погіршенням екології.

За даними науковців прошарок атопіків серед нас постійно зростає і сягає 15-20% серед населення, що ж до підвищеної концентрації алергенів у довкіллі, то в більшості містах України з цим „все в порядку”.

Не можемо не нагадати і ще про одну важливу річ. Мінімально, на лікування в 1 рік полінозу (підвищена чутливість до пилку рослин) слід витрачати 250 гривень, цілорічного алергічного риніту – 500 гривень, бронхіальної астми – 2400 гривень (враховувалися найдешевші схеми лікування). Це – до розвитку ускладнених, резистентних до звичайних ліків цих захворювань, тобто, в наступному витрати будуть рости. При цьому якість життя таких хворих (тобто, їх працездатність, творча активність, здатність навчатися, відпочивати тощо) буде постійно знижуватися.

Таким чином, АЗ, хоча не є такими страшними, як рак, туберкульоз, СНІД, все-ж мають недобру перспективу і є надто „коштовним задоволенням” для пересічного українця. Що ж робити, що б уникнути, якщо не взагалі АЗ, то хоча б їх трагічних наслідків?

На це питання можуть відповісти вітчизняні лікарі-алергологи, які, за численними визнаннями, не поступаються ні кваліфікацією, ні діагностичними і лікувальними можливостями фахівцям будь-яких розвинених країн. А алергологи скажуть що:
  • від алергії на рівні нинішнього розвитку медичної науки абсолютно позбавитися неможливо;
  • слід намагатися виявити алергічне захворювання якомога раніше, коли можна застосувати метод специфічної імунотерапії алергенами (СІТ), який викличе толерантність до агента, що викликав АЗ і, по-суті, припинить розвиток захворювання. У дітей такий стан ремісії (клінічного одужання) може тривати все життя, у дорослих – до 20 років;
  • специфічне обстеження (алергенами) допоможе не тільки своєчасно виявити АЗ і його причину, але й відсіче багато хворих, у яких є алергоподібні захворювання (таких більше, ніж справжніх „алергіків”);
  • тільки алергологи знають як за сучасними світовими стандартами лікувати АЗ (одразу методом СІТ, або спочатку лікарськими препаратами, а потім СІТ; можливо – тільки препаратами тощо).

Застосовуючи сучасні стандарти лікування АЗ, можна повноцінно працювати, вчитися і відпочивати (навіть, вигравати Олімпійські ігри). Але можна, ігноруючи рекомендації фахівців, або потрапивши у руки до шарлатанів з так званими „методами Фоля”, „інформаційною терапією” тощо пропустити час, коли ще можна допомогти хворому. Тоді він буде „крокувати” до спотвореного життя, постійних витрат на препарати, інвалідності і, не виключено, смерті.

Симптоми

Найнеприємніше у алергії те, що вона може мати найрізноманітніші симптоми, до того ж схожі з симптомами інших захворювань. Такі симптоми алергії, як закладеність носа, чхання, нежить і кашель, цілком можуть бути викликані і застудою. Свербіж і набряк повік, сльозотеча можуть бути викликані алергією, так і кон’юнктивітом. Раптовий головний біль і запаморочення можуть бути викликані харчовим отруєнням. Ще алергія «нагороджує» нас сверблячкою шкіри і висипаннями, раптово розвиваються набряки і утруднення дихання аж до приступів бронхіальної астми.

Прояви алергії
Що відбувається? Перерахуємо найбільш часті прояви алергії:
  1. Шкірний висип. Назви можна почути абсолютно різні, але частіше це буде кропив’янка або дерматит. Як правило, шкірні алергічні реакції характеризуються почервонінням окремих ділянок шкіри і сильним свербінням. Можуть висипати прищики і бульбашки, утворюватися пухирі. Шкірний висип проявляється як при безпосередньому контакті з алергенами, найчастіше хімічного походження (наприклад з порошком при пранні білизни), так і при реакції на харчові алергени (поява висипу протягом півгодини після прийняття їжі) і медикаменти.
  2. «Сінна лихоманка» – алергічне захворювання, що виникає у людей з підвищеною чутливістю до пилку деяких квітів. Основні симптоми: кон’юнктивіт, закладеність носа, чхання, сильний нежить, часта задишка астматичного типу, в деяких випадках – значне підвищення температури тіла, як правило, не вище 39 °С. Часто «сінна лихоманка» – захворювання сезонне і проходить, як тільки закінчується пора цвітіння тієї рослини, що викликає алергію. «Сінна лихоманка», крім вже описаних симптомів, може давати шкірний висип і викликати порушення діяльності нервової системи. Тоді можуть з’являтися головний біль і запаморочення, загальна слабкість, зниження артеріального тиску, лихоманка, пітливість, безсоння, підвищена втомлюваність.
  3. Набряк Квінке. Так називають періодично наступаючий обмежений набряк шкіри і підшкірної тканини або слизової оболонки, викликаний алергеном. Набряк Квінке може розвиватися як алергічна реакція на харчові продукти і медикаменти.
  4. Бронхіальна астма. Нерідко астматичні напади відбуваються внаслідок судомного звуження бронхів або набухання їх слизової оболонки. Ознаками астми є задуха, свистяче дихання, сухий, нападоподібний кашель. Спровокувати напад алергічної бронхіальної астми може пилок рослин, домашній пил, шерсть і пух тварин і птахів, корм для акваріумних рибок і інше.
  5. Анафілактичний шок виникає найчастіше  через алергією на медикаменти, укуси комах, деякі харчові продукти. Як і шок травматичного та психічного походження, характеризується станом різкої слабкості і загального пригнічення організму, обумовлених в першу чергу порушенням діяльності центральної нервової та серцево-судинної системи. Симптомами шоку є падіння кров’яного тиску, почастішання пульсу, зниження температури і перехід до поверхневого дихання. Нерідко шок супроводжується втратою свідомості. Що робити? Якщо ви спостерігаєте у себе явні алергічні реакції, спробуйте звести до мінімуму можливий контакт з алергенами.

Більшість алергетиків реагує на домашній пил. На жаль, пил швидко накопичується в наших квартирах. Але якщо протирати поверхні меблів вологою губкою і пилососити кімнати 2 рази в тиждень, ви значно зменшите вміст пилу в будинку. Після пилососа бажано протерти підлоги вологою ганчіркою. Ідеально, якщо у вас пилосос з водяним фільтром, оскільки в цьому випадку пил осідає у воду, а не розщеплюється на мікрочастинки після проходження фільтра і не потрапляє знову в вашу квартиру.

Найлегше боротися з харчовою алергією: потрібно просто встановити ті продукти, на які наш організм видає алергічну реакцію, і припинити вживати їх. Найчастіше алергени містяться в молоці, рибі, крабах, м’ясі тварин і птахів, злаках (в першу чергу таких, як пшениця і пшоно, жито і кукурудза, рис і гречка), бобових, овочах і фруктах, а також горіхах. Нерідко алергічні реакції викликають екзотичні фрукти і цитрусові, а найбільш алергічним з горіхів визнаний фундук.

Профілактика алергії та загострення симптомів
Народна медицина рекомендує алергікам:
  • їсти не надто солоне свиняче сало;
  • пити настій кореня селери (2 столові ложки коріння подрібнити і настояти протягом 2 годин у склянці холодної води) по третині склянки тричі на день перед їдою;
  • пити настій листя кропиви (столову ложку кропиви настояти 1,5-2 години в склянці окропу) по півсклянки 3 рази на день за півгодини до їди;
  • пити настій гранатових кірок (столова ложка подрібнених сухих кірок граната на склянку окропу, настоювати протягом години) по столовій ложці перед кожним прийомом їжі;
  • пити фіточай з ромашки аптечної (по третині склянки перед їдою) або настій суцвіть (столову ложку сировини настоювати півгодини в склянці окропу) по столовій ложці 3 рази в день перед їдою;
  • приймати душ кімнатної температури 2-3 рази в день.

Профілактикою алергії вважається тривале проживання за містом, найкраще – відпочинок біля моря не менше місяця щороку. Дуже корисні морські купання. Чим більше часу ви приділяєте прогулянкам та перебуванню на свіжому повітрі, тим краще. Спорт і туризм також допомагають тренувати стійкість організму до зовнішніх впливів.

Алергія – хвороба, для успішного лікування якій важливий позитивний настрій пацієнта і віра в перемогу. Як правило, алергіки знають своїх “ворогів”. Якщо напад стався без видимих причин, проаналізуйте свої дії: що нового їли, чіпали (тварин, тканину), використовували (миючі засоби, косметику). Цей алерген треба виключити і поспостерігати за собою: якщо винуватець виявлений правильно, нападів не повториться.

Поради:
  • Не займатись самостійно діагностикою, в тому числі нетрадиційною, та не займатись самолікуванням, а звернутись до лікаря-алерголога!
  • Крім прийому антигістамінних препаратів, робіть профілактику, щоб уникнути піків полінозу.
  • Намагайтеся не виходити на вулицю до 11:00 – у ранкові години в повітрі більше пилку.
  • Після повернення з вулиці приймайте душ, умивайте обличчя, промивайте ніс і очі водою.
  • Вдома знімайте одяг, в якому були на вулиці.
  • Намагайтеся не виїжджати на природу в період цвітіння рослин і не їздити в машині з відкритими вікнами.
  • Встановлені антимоскітні сітки промивайте кожен вечір.
  • Найкращий спосіб запобігти виникнення алергічної реакції – уникати контакту з алергеном або, принаймні, звести ці контакти до мінімуму. Деколи це складно і дуже обтяжливо, тому далеко не завжди можливо контролювати симптоми алергії.

Інформація запозичена з офіційного сайту асоціації алергологів України

Попередня публікаціяУкраїна потребує від 47 до 57 мільярдів $ – народний депутат Лариса Білозір
Наступна публікаціяКоли найкраще вечеряти, щоб зберегти фігуру: поради професіонала