Електрик із Вінниччини вирушив Антарктики

Для мешканця Вінниччини, фахівця з дизелів та електрики, Василя Прокопенка це перша подорож на станцію “Академік Вернадський”.

Василь Прокопенко з села Буцні, Жмеринського району Вінницької області, став членом 29-ї Української антарктичної експедиції, яка вирушила на станцію “Академік Вернадський” 11 березня. У складі експедиції 14 учасників, серед яких четверо жінок.

Інформація надана на сайті Національного антарктичного наукового центру.

Для досягнення Антарктики експедиція спочатку подорожуватиме автобусом до Польщі, потім літаками до Чилі, а з порту Пунта-Аренас – криголамом “Ноосфера”.

“Це вже третя ротація зимівників, яку ми проводимо за час повномасштабної війни. Знаходження професіоналів для річних експедицій стає все складніше через те, що багато полярників або ідеальних кандидатів перебувають на фронті. Ми маємо випадки, коли під час відбору потенційні зимівники стали військовослужбовцями. Однак навіть з усіма труднощами ми не можемо зупинити антарктичну програму. Нам немає права перед минулими поколіннями, які вклали багато зусиль і коштів, щоб Україна стала антарктичною державою, перед нинішнім, для якого Антарктика – це вікно в світ глобальної науки, і перед майбутніми, оскільки наша присутність на крижаному континенті обіцяє надзвичайні перспективи”, – підкреслив директор НАНЦ Євген Дикий.

У складі 29-ї Української антарктичної експедиції 9 вчених, серед яких по три біологи, метеорологи та геофізики, та 5 представників команди життєзабезпечення, включаючи лікаря, кухаря, системного адміністратора, системного механіка і дизеліста-електрика, Василя Прокопенка з Вінниччини, який буде працювати в команді життєзабезпечення.

Попередня публікаціяВінницький ліцей №27 зібрав понад 250 тисяч гривень для ЗСУ
Наступна публікаціяДесятимісний бронеавтомобіль та закон про збереження клітин військових. Головні новини 12 березня