Майже 20 тисяч українців захворіли на туберкульоз минулого року

Попри повномасштабну війну, українська медична система продовжує надавати можливість пацієнтам отримувати безкоштовну діагностику та лікування туберкульозу. За даними Центру громадського здоров’я, протягом 2023 року в Україні зареєстрували 19 851 випадок активного туберкульозу, з яких 639 виявились у дітей до 14 років і 196 — у підлітків віком 15-17 років.

Українські лікарі використовують різні методи для діагностики туберкульозу. Сімейний лікар проводить скринінг та опитування, оцінює ризик захворювання. В разі потреби пацієнта направляють на радіологічне обстеження та дослідження мокротиння чи іншого біологічного матеріалу на молекулярно-генетичній системі.

Фтизіатр встановлює остаточний діагноз та може призначити додаткові обстеження, такі як бронхоскопія чи комп’ютерна томографія. Важливо зауважити, що проведення флюорографії визначається сімейним лікарем, і її необхідність визначається лише для пацієнтів з підозрою на туберкульоз та належать до груп ризику.

Лікування туберкульозу в Україні відбувається відповідно рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Пацієнти мають доступ до спеціальних протитуберкульозних препаратів, і тривалість лікування може бути скорочена за використання новітньої схеми BPaL. Вона дозволяє лікувати лікарсько-стійкий туберкульоз за коротший термін – 6-9 місяців, порівняно з традиційними 18-24 місяцями.

Лікування туберкульозу може бути амбулаторним або стаціонарним залежно від стану пацієнта. У будь-якому випадку, лікарська допомога та обстеження, які рекомендує фахівець, є безкоштовними для пацієнтів в Україні.

Довідка: Туберкульоз – інфекційне захворювання, викликане мікобактеріями туберкульозу. Основний шлях передачі – аерогенний, переважно від людини з легеневим туберкульозом під час кашлю, чхання чи розмови.

Попередня публікаціяЗа купівлю українських товарів громадяни отримуватимуть кешбек
Наступна публікаціяВ селі на Вінниччині виявили уламки російської ракети Х-101