Незабаром весна, а отже в багатьох містах України почнуть обрізати дерева. Отже, про кронування (або топінг) і чому це погано. А також про те, що робити, коли ви стали свідком такої обрізки, розповідають в Інституті розвитку міст.

Небезпека кронування

Небезпека кронування дерев полягає у видаленні практично всієї їхньої крони, що залишає лише обрубки гілок або стовбур. Важливо відрізняти кронування від полардінгу – складної обрізки, що потребує великої кваліфікації та регулярності, і що зараз мало застосовується. Кронування перетворює дерева на потенційно небезпечні об’єкти та скорочує їхнє життя, а також може спричинити псування їхнього вигляду.

Деякі види дерев не витримують кронування і не можуть відновити крону, тоді як інші можуть спробувати відрости нові гілки. Однак деревина піддається трухлявінню під впливом патогенної флори та грибів через обрубки, які не заростають. Крім того, вигнані пагони не мають міцного кріплення і можуть відламуватися навіть при слабкому вітрі.

Отже, ідея того, що дерево добре відновлюється після кронування, є хибною, оскільки така обрізка робить його небезпечним.

Що робити, коли помічаєте таку обрізку?

Якщо ви помічаєте таку обрізку дерев, перш за все, переконайтеся, що дерево росте не на приватній території, оскільки в такому випадку власник має право виконувати будь-які роботи з деревом за власним розсудом. Крім того, у випадку конфлікту між деревами та електричними мережами законодавство переважно сприймається на користь мереж.

У випадках, коли дерево росте на загальнодоступній території, рекомендується почати з фото- та відеофіксації ситуації. Далі варто негайно викликати поліцію для припинення процесу обрізки.

Якщо дерево вже пошкоджено, важливо зробити заяву до Державної екологічної інспекції, яка має право накладати штрафи на порушників згідно з Кодексом України про адміністративні правопорушення. Також вона може ініціювати звернення до поліції. Ви також можете подати заяву в поліцію самостійно.

Важливо зазначити, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України №559, дерево, яке втратило від 1/3 до 1/2 своєї крони, вважається пошкодженим, а якщо втрата складає понад половини – дерево вважається пошкодженим до такого ступеня, що призводить до припинення його росту.

Рекомендується звернутися до комунальних органів, які відповідають за інспекцію благоустрою. Проте, варто мати на увазі, що виконавці чи навіть інспектори можуть класифікувати таку обрізку як омолоджувальну, хоча сучасні практики догляду за кроною не передбачають такої обрізки.

Для того, щоб дізнатися як правильно обрізати дерева, рекомендуємо вам ознайомитися з «Європейським стандартом обрізки дерев», який вже має офіційний український переклад.

Попередня публікаціяНа Вінниччині триває операція «Первоцвіт-2024»
Наступна публікаціяСьогодні вінничанам варто очікувати на дощ