На Вінниччині в структурі захворюваності на злоякісні новоутворення рак прямої кишки у чоловіків посідає четверте місце, у жінок – п’яте, повідомляють в ДУ «Вінницький обласний центр контролю та профілактики хвороб».

Колоректальний рак – це група злоякісних новоутворень, що розвиваються із клітин слизової оболонки ободової та прямої кишки. Щорічно у світі діагностують близько 1,4 млн нових випадків колоректального раку – 9 % від усіх вперше виявлених злоякісних пухлин.

Колоректальний рак, як і більшість онкологічних захворювань, на початкових етапах протікає безсимптомно. Втім, є низка проявів, які мають спонукати кожного до негайних, невідкладних дій щодо визначення стану свого здоров’я.

Зверніться до лікаря, якщо помітили такі симптоми:
  • патологічна втомлюваність;
  • різка втрата ваги;
  • симптомокомплекс малокрів’я – запаморочення, блідість шкіри та слизових оболонок, серцебиття та задишка при відносно незначних фізичних навантаженнях;
  • зміни в роботі кишківника – багаторазові тривалі закрепи, проноси, кишкові спазми, епізоди діареї тощо, які виникли без причини;
  • кров у калі.

Лікування колоректального раку – це тривалий, складний та багатоетапний процес, що проводиться в спеціалізованих лікувальних закладах.

Основні дослідження для раннього виявлення колоректального раку:
  • колоноскопія – діагностика слизової оболонки товстої кишки. Проводиться за допомогою спеціального оптичного пристрою – колоноскопа, що обладнаний гнучкою оптикою, джерелом світла та інструментальним каналом, через який можливо взяти біопсію або видалити невеликі поліпи товстої кишки;
  • гнучка ректороманоскопія – візуальна діагностика слизової оболонки прямої та кінцевої частини ободової кишки;
  • віртуальна колонографія – моделювання контуру стінки ободової кишки за допомогою рентгенівської комп’ютерної томографії.

Водночас запобігти розвитку колоректального раку цілком можливо.

Попередня публікаціяУ Вінниці дівчат і жінок, чиї рідні захищають Україну запрошують на безкоштовні тренінги
Наступна публікаціяУ Вінниці продовжується проєкт «Незламні та Нескорені»