Вік, стаж та сума виплат. що необхідно знати вінничанам, щоб вийти на пенсію

    З 1 січня 2024  року в Україні змінилися правила щодо виходу на пенсію. Тепер, коли ви досягаєте пенсійного віку, вам складніше отримати пенсію. Вам потрібно мати більше років стажу або працювати довше. У 2024 році планується кілька етапів, щоб збільшити розмір пенсійних виплат. 

    В якому віці виходять на пенсію в Україні

    До 2018 року українці виходили на пенсію у різному віці залежно від статі. Пенсійний вік для чоловіків становив 60 років, а жінки могли розраховувати на пенсію з 55 років. Надалі пенсійний вік жінок поступово збільшувався, та до 2021 року зрівнявся з чоловічим – 60 років.

    Проте не всім громадянам можуть призначити пенсію при досягненні 60-річчя. Законом встановлено, що людина може вийти на пенсію також в 63 або 65 років. Все залежатиме від наявності страхового стажу.

    Що таке страховий стаж

    Саме цей показник є визначним для призначення пенсії за віком. Страховий стаж – період, протягом якого людина працювала, а роботодавець сплачував страхові внески за неї.

    У чинному законодавстві йдеться, що для нарахування пенсії до страхового стажу включаються періоди, за які щомісяця сплачувалися внески в сумі не менше мінімальної.

    До прикладу, в 2024 році мінімальний страховий внесок складає 1562 грн – 22% від суми мінімальної заробітної плати (7100 грн).

    Скільки стажу потрібно для призначення пенсії

    Кожного року вимоги щодо наявності необхідного страхового стажу змінюються – він збільшується на 12 місяців. Якщо в 2018-му для виходу на пенсію в 60 вистачало 25 років стажу, то до 2028-го буде необхідно вже 35 років.

    З 1 січня 2024 відбулися чергові зміни в умовах виходу на пенсію за віком залежно від стажу:

    • після досягнення 60 років – не менше 31 року страхового стажу
    • після досягнення 63 років – не менше 21 року

    Тобто якщо людина, якій виповнилося 60 років у 2024 році, має менш як 31 рік страхового стажу, вона не отримуватиме пенсійні виплати. В такому випадку їй можуть призначити пенсію при досягненні 63 років у 2027-му, але якщо страхового стажу в неї буде понад 24 роки.

    Втім за наявності 40 років страхового стажу в 2028 році пенсію призначатимуть незалежно від віку.

    Якщо стажу не вистачає

    У випадку коли кількість років страхового стажу в особи становить 15 років і більше, вона має право на пенсію за віком лише при досягненні 65 років. Така норма діє з 2019 року і не змінюватиметься принаймні до 2028-го.

    Якщо стажу менш як 15 років, особа отримуватиме соціальну допомогу від держави, коли їй виповниться 65. Розмір соцдопомоги дорівнює сумі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – 2361 грн у 2024-му.

    Як докупити страховий стаж

    Якщо при досягненні 60 років особі не вистачатиме страхового стажу, його можна докупити в необхідній кількості для виходу на пенсію. Цей механізм також підійде, щоб збільшити розмір майбутньої пенсії.

    Для цього необхідно укласти договір з Пенсійним фондом. За його умовами можливо самостійно визначити тривалість, періодичність та розмір страхових внесків.

    Страхові внески мають право робити як працевлаштовані (застраховані) особи, так і не працюючі. Для останніх при сплаті внеску збільшуватиметься страховий страх, а у працюючих зросте сума заробітку для обчислення пенсії.

    Сплачувати внески можна не лише за себе, але й на користь третіх осіб, якщо в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (РЗО) є інформація про особу, на користь якої планується сплата таких внесків, і ця людина не є пенсіонером.

    Як визначається розмір пенсії

    Сума пенсії обчислюється органами ПФУ індивідуально для кожної особи залежно від розміру заробітної плати та наявності страхового стажу.

    Страховий стаж, набутий після 1 січня 2004, обчислюється за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування. За періоди роботи до 2004 – на підставі трудової книжки та інших документів про стаж.

    Розрахувати приблизну суму пенсії можна в особистому кабінеті на порталі ПФУ в розділі “Пенсійний калькулятор”.

    Попередня публікаціяВажливість вакцинації: МОЗ назвав, які щеплення потрібно повторно
    Наступна публікаціяДієтологи назвали дивовижні переваги журавлинного чаю для здоров’я