Чому не можна лікувати грип та ГРВІ антибіотиками

    Багато українців вважають, що грип та застуду можна лікувати антибіотиками. Якщо хтось кашляє довго чи має температуру протягом трьох днів, він часто вважає, що антибіотик потрібен.

    Люди стали зловживати антибіотиками, не розуміючи різницю між бактеріальною та вірусною інфекцією.

    За даними Центру громадського здоров’я, 90% усіх антибіотиків, які призначаються в сімейній медицині, використовуються для лікування інфекцій дихальних шляхів. Але 90% таких інфекцій є вірусними.

    Вірусам антибіотики не ефективні. Вони мають іншу структуру та механізм дії, ніж бактерії. Віруси не мають клітинної стінки, яку можна атакувати антибіотиками. Замість цього вони мають протеїнову оболонку, яку навіть найсильніші антибактеріальні засоби не можуть пошкодити.

    Люди часто приймають антибіотики без необхідності у таких випадках:

    • Грип та застуда, які часто є вірусними інфекціями, не завжди ускладнюються бактеріальною інфекцією.
    • Бронхіти, синусити, захворювання вух, які можуть бути викликані і вірусами і бактеріями, не завжди потребують лікування антибіотиками. Лікарі призначають їх лише у важких випадках, коли причина інфекції впевнено визначена як бактеріальна.
    • Запалення очей та порізи не завжди потребують антибіотичного лікування.
    • Для профілактики антибіотики не рекомендуються, окрім випадків, коли вони дійсно необхідні, наприклад, під час хірургічного втручання або хіміотерапії.

    Як діяти, якщо ви захворіли на ГРВІ

    Ці рекомендації можуть здатися банальними, але вони справді ефективні! Найбільш ефективним методом лікування гострої респіраторної інфекції залишається симптоматичне лікування. Це включає:

    • відпочинок;
    • пити багато теплої рідини;
    • провітрювання приміщення;
    • збалансоване харчування;
    • при необхідності приймати жарознижувальні засоби.

    Але щодо ускладнень…

    Антибіотики також не допоможуть. Якщо ви маєте ризик ускладнень від грипу, який також є вірусною інфекцією, і у вас немає щеплення, лікар може запропонувати специфічні антивірусні препарати, які використовуються виключно для запобігання важких форм грипу.

    Але це абсолютно не стосується антибіотиків. Якщо ви приймете антибіотик, ваша вірусна інфекція не зникне, але ризик того, що антибіотик буде неефективним у майбутньому, значно зросте.

    За матеріалами ЦГЗ.

    Попередня публікаціяПиріг з м’ясом смачна та ситна страва
    Наступна публікаціяДе сьогодні ремонтують мережі у Вінниці