У Вінниці три вулиці зберегли свої назви впродовж століття

    В історичному ландшафті Вінниці триває неперервна історія, відображена в назвах трьох вулиць, які за понад століття залишаються незмінними. 

    За даними Музею Вінниці їхні назви залишилися незмінними на протязі століть, створюючи особливий зв’язок із минулим міста.

    Ці три найстаріші вулиці міста – Нагірна, Липовецька і Набережна – стали свідками численних історичних етапів та подій. 

    Вулиця Нагірна розташована на Старому місті. Ця назва виникла ще до 1912 року. Щоправда тоді вона звучала як «Нагорна». Нині вулиця розпочинається посеред історичної місцевості Крутнів і тягнеться на південь аж до території колишнього спортивно-оздоровчого табору «Колос». Назва вулиці відповідає дійсності, адже пролягає вона переважно по високому лівому берегу Південного Бугу.

    Вулиця Липовецька виникла у 1910 році. Нині вона з’єднує дві вінницькі місцевості: Хутір Шевченка та ВПЗ. Назва вулиці походить від торгового шляху, який вів з Вінниці до Липовця. На додачу до вулиці на початку 1960-х років з’явилися ще Липовецький провулок і Липовецький проїзд.

    Окремі частини вулиці Набережної виникли після 1921 року. Остаточно вона сформувалася вже у 1988 році. Вулиця розташована посеред вінницької Єрусалимки. Як і староміська Нагірна, вона пролягає вздовж берега Південного Бугу. Власне, на це безпосередньо вказує її назва.  

    На фото вулиця Нагірна у травні 2023 року. Фото Миколи Геркалюка.

    Попередня публікаціяУ Вінниці через епідемію грипу закрили на карантин пʼять шкіл
    Наступна публікаціяЗахисник з Вінниччини Олег Дуженький отримав «Хрест бойових заслуг»