Старий Новий рік, а також День Василя і Щедрий вечір, мали велику популярність серед наших предків. На 14 січня за старим стилем вони відзначали початок нового року: накривали стіл розкішними стравами та запрошували близьких. Кулінарні традиції цих свят дійшли і до наших часів. Зараз ми розповімо, що приготувати на Старий Новий рік, щоб було смачно, ситно, не дуже складно. І головне — по–сучасному.
Запечені свинячі ребра у томатно-соєвому соусі

Свинина не дарма займає лідируючу позицію в рейтингу улюблених українцями продуктів і без мʼяса не обходиться жодне застілля. М’які, хрусткі, в томатно-соєвому соусі або маринаді-витвір мистецтва, а не блюдо. Ви можете обсмажити реберця на сковороді, закоптити на грилі або запекти у духовці.
Для приготування вам знадобиться:
- Ребра свинячі – 1 кг
- Яблуко велике – 1 шт.
- Томатний соус – 100 г
- Цукор – 1 ст. л.
- Соєвий соус – 3 ст. л.
- Сіль – дрібка
- Перець чорний мелений – 0,3 ч. л.
- Перець пекучий – за смаком
- Кориця мелена – 0,5 ч. л.
- Порошок часниковий – 0,5 ч. л.
- Паприка копчена – 1 ч. л.
- Лимонний сік – 1-2 ст. л.
Яблуко очистити від шкірки і серцевини, а потім нарізати його досить великими кубиками. Відправити його в мікрохвильовку на 6-10 хвилин, потім розім’яти виделкою до стану пюре. Або можна запекти в духовці до готовності й натерти на дрібній тертці.
В окремій ємності змішати томатний та соєвий соуси, цукор, сіль, перець чорний мелений, перець пекучий, корицю, порошок часниковий, паприку, лимонний сік та яблучне пюре.
Помістити помиті, обсушені свинячі реберця у маринад. Добре перемішати, щоб усі реберця були покриті маринадом. Залишити маринуватися щонайменше на годину.
Викласти реберця у форму для запікання, полити маринадом та накрити харчовою фольгою. Відправити у духовку й запікати 1 годину за температури 180-200°С. Потім слід зняти фольгу, ввімкнути конвекцію і запікати ще 30 хвилин до рум’яної скоринки. При цьому періодично треба поливати ребра соком, що виділився.
Свиняча вирізка в духовці

Вирізка зі свинини – це досить дороге м’ясо, яке має м’яку структуру. Вирізка – це м’язова тканина, яка практично не задіяна в рухах. Тому це м’ясо набагато більш ніжне і делікатне, ніж інші види свинини. При приготуванні свинина отримує хрустку скоринку, запашний аромат і неповторний смак.
Для приготування вам знадобиться:
- Свиняча вирізка – 800 г.
- Сіль, чорний мелений перець – за смаком.
- Рослинна олія – 1 ст. л.
Свинину промити, видалити жир і плівочки. Нарізати вирізку на медальйони товщиною 1,5 см. Посолити, поперчити підготовлені шматки. Залишити вирізку злегка промаринуватися на 15 хвилин. На сковороді розігріти олію і викласти шматочки свинини. Обсмажувати 3-5 хвилин з кожного боку. Зняти зі сковороди і подавати з будь-яким гарніром за смаком.
Буженина запечена в духовці у фользі

Буженина – це запечений у духовці великий шматок свинячого м’яса, натертий різними запашними травами та спеціями. Добре приготовлена буженина стане справжньою окрасою будь-якого столу.
Для приготування вам знадобиться:
- Окіст свинячий – 1 кг
- Часник – 10 зубчиків
- Гірчиця – 3 ч. л.
- Розмарин сухий – 1 ч. л.
- Паприка – 0,5 ч. л.
- Спеції сухі – 0,5 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Спеції та сіль з’єднати. Все перемішати.
Свинину вимити, обсушити паперовими рушниками і викласти на тарілку. Ножем зробити у м’ясі глибокі проколи і вставити у них зубчики часнику. М’ясо ретельно натерти з усіх боків сумішшю солі та спецій. Зверху обмазати м’ясо гірчицею.
Перекласти окіст у глибоку миску. Затягнути харчовою плівкою так, щоб вона поменше стикалася з маринадом. Покласти м’ясо у холодильник маринуватися на 5-8 годин.
Дістати окіст із холодильника, добре загорнути у фольгу та викласти на деко. Дати постояти за кімнатної температури 1 годину.
Відправити м’ясо у холодну духовку. Прогріти духовку до 180°С. Запікати м’ясо впродовж 1,5 години.
Коли буженина буде готова, залишити в духовці ще на 2 години. Потім вийняти м’ясо з духовки, розгорнути фольгу, злити рідину. Буженину перекласти на блюдо, накрити її харчовою плівкою й покласти в холодильник на 4-6 годин.
