Вже завтра віряни ПЦУ святкуватимуть Маланки, а першого січня Василя за новим стилем: Традиції та забобони

Маланки та Василя
Маланки та Василя

Оскільки Православна церква України перейшла на новий церковний календар, всі фіксовані святкові дати змістилися на 13 днів раніше. За старим стилем свято Маланки відзначається 13 січня, а свято Василя – 14 січня. За новим стилем Маланка припадає на 31 грудня, а Василь – на 1 січня. Таким чином, обидва свята припадають на переддень та початок Нового року.

Розклад святкових церковних служб у церквах Вінниччини опублікували на сайті Вінницько-Барської єпархії Православної церкви України.

«1 січня Православна Церква відзначатиме одне з великих свят – Обрізання Господнє та день пам’яті святителя Василія Великого. Запрошуємо на урочисті богослужіння!», – йдеться в публікації.

31 ГРУДНЯ 2023 РОКУ, НЕДІЛЯ

  • 17.00 – Всенічне бдіння

1 СІЧНЯ 2024 РОКУ, ПОНЕДІЛОК

  • 8.00 – Часи, Божественна літургія, молебень з нагоди Нового Року

Народні традиції на Маланки та Василя

Святкування Маланки та Василя, чи, як їх часто називають – Василя та Маланки, фактично є двома окремими святами, але їх відзначають одне за одним, і традиції настільки сплелися, що обидва свята стали невіддільними. Цього року вони відзначаються за новим церковним календарем, і ми розповідаємо про традиції та обмеження цих свят.

Маланка та Василь – це, як вже зазначалося, народні назви свят, що відзначаються одне за одним. Вечеря на Маланку традиційно є Щедрим вечором, або Багатим Святвечором. Весь родинний клан збирається за святковим столом, де серед страв обов’язково присутня щедра кутя та узвар. Птахів та рибу не подають – це для того, щоб щастя не “відлетіло” чи не “пливло”. Після застілля сталою традицією перепрошувати одне перед одним, а молодь, прикрашена вбранням, йде щедрувати від заходу сонця до опівночі. Вони виконують щедрівки, відганяючи зло, і вітають всіх із святом. Господарі, які зустрічають щедрувальників, пригощають їх солодощами та нині традиційно дарують декілька монеток.

Цікаво, що раніше Щедрий вечір припадав на Старий Новий рік, але тепер це напередодні Нового року. Тобто, на новорічний стіл, крім інших страв, також ставлять кутю та узвар.

Однією з традицій Маланки є обхід кожної кімнати в домі з трьома запаленими свічками. Вважається, що в ніч на Василя злі духи набирають особливу силу, і їх слід відлякати, щоб захистити дім від бід. За старих часів у ніч з Меланки на Василя також спалювали старий одяг і вдягали новий – це символізувало початок нового життя. Незаміжні дівчата традиційно ворожили в цей час. Після опівночі чи рано вранці на Василя чоловіки вирушали до сусідів, родичів і друзів, щоб “засіяти” їх. Для цього вони розсипали зерна пшениці, вівса, ячменю, жита навколо оселі і в хаті, вимовляючи: “На щастя, на здоров’я, на Новий рік”. Вважалося дуже хорошою прикметою, якщо першим поріг хати в новому році переступав чоловік, тому і засівати вирушали тільки хлопці та чоловіки. Крім того, в свято Василя звичайно ішли свататися, тож незаміжні дівчата могли чекати не лише гостей, але й сватачів.

Ворожіння на Маланку

Ворожіння на Маланку та Василя – це одна з найдавніших традицій. На Маланки незаміжні дівчата намагаються дізнатись про кохання, судженого та заміжжя. За повір’ям, у ніч з 13 на 14 січня нечиста сила вкрадає Місяць на небі, занурюючи світ у непроглядну темряву. Духи потойбічного світу виходять і блукають серед нас, створюючи чудовий момент для ставлення їм запитань та отримання відповідей. Кілька способів ворожінь включає:

Ворожіння з чоботом: Опівночі, стоячи на порозі свого дому, кидають чобіт якнайдалі на вулицю. Туди, де чобіт впаде носком, очікується наречений.

Ворожіння на воску: Розтоплюючи віск в посудині, його виливають у чашку з водою. Віск прийматиме будь-яку форму, яку використовують для ворожінь на майбутнє.

Ворожіння на рисі: Загадуючи бажання, висипають чашку рису на стіл. Вибираючи погані зерна, їх перераховують. Непарна кількість не здійснить бажання, парна – здійснить.

Заборони й забобони на Маланки та Василя

У свято Василя і Маланки існують певні заборони і забобони:

  • Не виносити сміття, особливо ввечері, щоб не винести щастя.
  • Утримуватися від сварок і лайки.
  • Не позичати чи не вимагати в борг, щоб уникнути боргів протягом року.
  • Утримуватися від надягання старого чи темного одягу.
  • Не вимовляти вголос число “тринадцять”.
  • Жінкам краще утриматися від засівання.

Також не рекомендують перераховувати дрібні монети, бо це може принести бідність, а великі купюри, навпаки, є припущенням до добробуту. Заручини на Василя обіцяють вдалий шлюб, а дитина, яка народиться цього дня, приречена на щасливе життя.

 

Попередня публікаціяНародний депутат України Микола Кучер: «Для Перемоги потрібне об’єднання зусиль всього українського суспільства»
Наступна публікаціяОчільник Обласної військової адміністрації Вінниччини провів брифінг за підсумками 2023 року