Яка категорія студентів отримає відстрочку від мобілізації – пояснення МОН

пропозиція про надання відстрочки
У Раді розглянуть пропозицію щодо відстрочки від армії для деяких категорій студентів

У Верховній Раді розглядається пропозиція про надання відстрочки від мобілізації для осіб, які вступають на вищий рівень освіти, ніж той, що був.

Про це повідомив заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький в інтерв’ю NV.

Так, якщо особа вже має диплом магістра чи спеціаліста (який прирівнюється до магістра), і вона прагне отримати ще одну спеціальність на рівні магістра, це не гарантує автоматичної відстрочки від мобілізації. Однак відстрочка буде гарантована, якщо особа вирішить вступити в аспірантуру.

Заступник міністра додав, що аналогічна відстрочка буде надана і для тих, хто вже має диплом бакалавра і вирішить продовжити навчання на магістратурі.

«Це є та пропозиція, яка на сьогодні є у Верховній Раді, і яку підтримує Міністерство освіти, але рішення швидше за все буде належати до закону про мобілізацію, ніж до законодавства про освіту», — пояснив Винницький.

Обговорення цієї ініціативи вже розпочалося у парламенті, і подальші кроки будуть залежати від рішення законодавчого органу. Нововведення може стати важливим кроком у поліпшенні умов навчання для студентів та аспірантів в умовах збільшення напруженості на міжнародному рівні.

Як в Україні використовують заклади вищої освіти для уникнення мобілізації

За оцінками NGL.media у 2023 році можливістю отримати легальну відстрочку від мобілізації скористалися близько 85 тис. чоловіків призовного віку. Цього року мова йде уже приблизно про 110 тис.

Частка чоловіків серед студентів-першокурсників платної форми навчання у 2023 році зросла загалом до 70%, а їхній середній вік збільшився до 27 років. Найбільш разюче зростання кількості студентів-чоловіків помітне у вікових категоріях 30+ і 40+.

Навіть при тому, що вартість річного навчання у вищих навчальних закладах України збільшилася до 23,7 тис. грн, умови вступу на контракт залишаються спрощеними: на деякі спеціальності досить було успішної співбесіди чи написання мотиваційного листа.

Ще одна причина – збільшення доходів освітніх установ. З урахуванням середньої вартості навчання та кількості абітурієнтів, у цьому році українські виші отримали понад 2,6 млрд грн лише завдяки чоловікам, які вже далеко не студентського віку. Цей додатковий дохід склав 1,7 млрд грн.

Лідером є Харківський  державний університет залізничного транспорту. Кількість чоловіків-контрактників на першому році навчання порівняно з 2021 роком, зросла в 20 разів.

У 2021 році це було 102 особи, у 2022 році – 957 осіб, а в 2023 році ця кількість зросла до 2033 осіб.

Попередня публікаціяУ Вінниці навчали та заохочували підприємців на бізнес-івенті «Бізнес у 2024 році: Тренди, можливості, ресурси»
Наступна публікаціяЯкі заходи можуть відвідати вінничани напередодні Різдва