На Вінниччині народилося понад 6,6 тисяч малюків за 2023 рік

На Вінниччині за рік народилося понад 6,6 нових українців
На Вінниччині за рік народилося понад 6,6 нових українців

Понад 6,6 тисяч нових життів: Вінниччина відзначає рост народжуваності в 2023 році За перші 9 місяців цього року Вінницька область порадувала нас із 6657 новонародженими дітьми, із них 337 – недоношеними.

Про це повідомляє Департамент охорони здоров’я та реабілітації Вінницької ОВА.

Лікарі зауважують, що триває тенденція до зменшення народжуваності вже кілька років. Серед районних пологових відділень лідером за кількістю новонароджених стала Могилів-Подільська лікарня з 302 дітьми, в той час як найменше новонароджених було в Ямпільській міській лікарні (121) та Калинівській лікарні (151).

Не зважаючи на загальне зменшення народжуваності, є позитивні тенденції у плані зменшення смертності серед новонароджених у перший рік життя, яка складає 5,6%. Проте, лікарі визнають виклики у врятуванні дітей з внутрішньоутробною гіпоксією і асфіксією.

Експерт з перинатальної допомоги Інна Кукуруза вважає, що важливо розпочати роботу по виявленню проблем ще на етапі вагітності та взяти на контроль плід до 22 тижня, надаючи мультидисциплінарний підхід. Окремо наголошується на важливості поліпшення методів анестезії та використання знеболення при пологах.

Після профільної колегії Департаменту охорони здоров’я Ольга Задорожна ініціювала комплексну перевірку акушерської та педіатричної служб в Тульчинській та Бершадській лікарнях за останні три роки, закликаючи директорів приділяти особливу увагу відповідальності та підготовці до нових викликів на 2024 рік.

Попередня публікаціяКава проти чаю: дієтологи назвали, якому напою краще надати перевагу
Наступна публікаціяМедичний революційний крок: у Вінниці вперше проведено рідкісну операцію мультивісцеральної резекці