У Вінниці вивчення іноземних мов для незрячих стало реальністю

У Вінниці незрячих навчають англійській мові
У Вінниці незрячих навчають англійській мові

У Вінниці стартували унікальні курси англійської мови для незрячих громадян, які вивчають іноземну мову за допомогою шрифту Брайля. Це ініціатива, що продовжує розвиток соціального проєкту з безбар’єрності та доступності для людей з інвалідністю.

Про це повідомляє 5ua

Курси проводяться двічі на тиждень безоплатно у місцевому молодіжному центрі та вже стали пілотним проєктом з інклюзивного навчання. Незрячим учням пропонують унікальну можливість вивчення англійської мови за допомогою спеціальної таблиці, де використовується алфавіт шрифту Брайля.

Ольга Заризенко, викладачка англійської мови, поділилася своєю мрією та бажанням допомогти незрячим людям опановувати іноземну мову. Вона наголосила, що хоча це може здатися викликом, вже після трьох занять вони демонструють, що читання за допомогою шрифту Брайля абсолютно реальне.

Однією з учениць є Наталія Філюк, яка з дитинства має вади зору. У школі іноземну мову не викладали, тож вирішила вивчити англійську мову у свої 62 роки через захоплення грою в шахи на спеціальному сайті, де всі комбінації розписані англійською мовою. Жінка вже знає алфавіт та лічбу до ста.

“Не важко навчитися. Я навіть не думала, що настільки мова ця красива. Я раніше її чула, але коли почала вивчати, то звучання слів і звуків мені дуже подобається і у вимові не важко”, – поділилася пані Наталія.

Відзначаючи важливість таких курсів, викладачка наголосила, що в школах недостатньо фінансування для створення спеціальних умов для незрячих, але ці курси відкривають нові можливості для навчання та розвитку цієї категорії людей.

Уроки проводяться у групах по 10 учнів, а інклюзивний підхід відзначається як пілотний проєкт Вінницького молодіжного центру. Керівниця центру “Квадрат” Надія Мельник зауважила, що такий проєкт став можливим завдяки доступності центру та унікальній методиці Ольги Заризенко.

Якщо інтерес до курсів серед незрячих громадян залишатиметься високим, центр обіцяє організувати додаткові групи для постійного навчання та, за бажанням учасників, навіть розширити програму на вивчення інших іноземних мов, зокрема німецької.

Попередня публікаціяЧи зможе Штучний інтелект  замінити людину, дослідження фахівців
Наступна публікаціяДощитиме впродовж дня: погода у Вінниці на сьогодні, 18 грудня