Сьогодні українці відзначають День української хустки та вшановують пам’ять святителя Амвросія Медіоланського

День української хустки
День української хустки

Сьогодні світ святкує Всесвітній день української хустки – особливого символу, що став потужним оберегом для усіх поколінь.

Це свято виникло з ініціативи групи громадських діячів, акторок та видатних жінок України. Вінницькі активістки розпочали його відзначати 7 грудня 2019 року, з метою об’єднати жінок різних професій, віку та національностей для збереження українських традицій.

Хустка в українських родинах завжди відігравала особливу роль, будучи оберегом, символом любові та злагоди. У минулому дівчата і жінки носили хустку протягом усього року, вона була обов’язковим головним убором заміжньої жінки. Колір та матеріал хустки вказували на соціальний статус жінки, а її використання говорило про рівень достатку сім’ї.

Хоча Всесвітній день української хустки – молоде свято, воно вже наростило традиції, зокрема, за допомогою популярного флешмобу “Зроби фото з хусткою”. Учасники цього заходу вдягають хустку, роблять фотографії та діляться ними в соціальних мережах із хештегами, вшановуючи культурний спадок та єдність українських родин у всьому світі. Сьогодні Всесвітній день української хустки – потужного оберега в усі часи та всіх поколінь. Свято з’явилося зовсім недавно, але вже стало дуже популярним.

7 грудня в церковному календарі – день пам’яті святителя Амвросія Медіоланського.

Народився він у місті Тревір (чи Трір за іншими джерелами) 340 року в досить заможній родині. Він став першим латинським святителем в церкві, хоча його виховала родина християн. В юності отримав непогану освіту ритора, мав резиденцію у Мілані та був очільником кількох провінцій. 352 року помирає батько Амвросія, після чого той поселяється в Римі і там продовжує навчання.

Після смерті місцевого єпископа в місті виникає суперечка між представниками аріанства та християнства. Амвросій стає єпископом і цей вибір утвердив навіть сам імператор Валентиніан. За доброту та благочестя він отримав від Господа рад творити чудеса. Помер 397 року.

У цей день не можна лихословити, лаятися, думати про негативне. Жінкам заборонялося важко працювати, зокрема, шити, в’язати.

Дівчатам не варто розчісувати волосся та мити голову.

Здавна вважалося, чим красивіше вбрання одягне дівчина цього дня, тим швидше вона вийде заміж. Жінки зазвичай господарювали в хаті, а чоловіки починали різати свиней, гусей та качок на свята.

Попередня публікаціяВорог продовжує атакувати промислову зону біля Авдіївки
Наступна публікація«Про що мовчать чоловіки» у суботу вінничанам розкаже зірка фільму «Довбуш»