20 хвилин фізичних вправ поліпшують роботу мозку після недостатнього сну

фізичні вправи

Згідно з останнім дослідженням Університету Портсмута, яке опубліковане в Physiology and Behaviour, 40% світового населення стикається із проблемами недосипання, що становить серйозну загрозу для здоров’я. Вчені виявили, що лише 20 хвилин фізичних вправ можуть значно поліпшити когнітивні функції мозку та компенсувати втрати в продуктивності, спричинені недостатнім сном.

Про це пише Independent.

Доктор Джо Костелло, представник університетської школи спорту, здоров’я та фізичних вправ (SHES), наголосив на тому, що це перше дослідження, яке враховує позитивний вплив фізичних вправ як після повного, так і часткового позбавлення сну, а також в умовах гіпоксії.

Рух – це ліки для тіла та мозку”, – додав він, коментуючи результати дослідження.

Результати дослідження, опублікованого в журналі Physiology and Behaviour, базуються на двох експериментах, в яких брали участь по 12 осіб. Перший експеримент досліджував вплив часткової депривації сну на когнітивні здібності, а другий – вплив повної депривації сну та гіпоксії. У обох випадках учасники відзначили значне поліпшення когнітивних функцій після лише 20-хвилинної їзди на велосипеді.

Доктор Костелло підкреслив, що фізичні вправи можуть бути “ліками для тіла та мозку”, допомагаючи подолати стресові фактори та вплив нестачі сну на продуктивність мозку. Дослідження вказує на те, що фізичні вправи активізують зміни в роботі гормонів, регулюючи роботу мозку, а також впливають на психофізіологічні фактори, включаючи мозковий кровотік, збудження та мотивацію.

Попередня публікаціяПогодні умови сповільнюють бойові дії в Україні
Наступна публікаціяЗимовий стиль: трендові шапки для сучасних зимових образів