Член Спеціального комітету зі становища дітей України Лариса Білозір розповіла, про цілі його роботи

Головою Спецкомітету стала делегатка від України Олена Хоменко. До комітету від України також увійшли Лариса Білозір, Євгенія Кравчук, Марія Мезенцева, Павло Сушко та Олександра Устінова та ще 40 парламентарів з країн-членів Ради Європи.

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи затвердило особовий склад Спеціального комітету зі становища дітей України.

Головою Спецкомітету стала делегатка від України Олена Хоменко.

До комітету від України також увійшли Лариса Білозір, Євгенія Кравчук, Марія Мезенцева, Павло Сушко та Олександра Устінова та ще 40 парламентарів з країн-членів Ради Європи.

Про створення комітету, його функції та задачі журналістам Vinnytsia Press Point розповіла народний депутат України, порламентарка ПАРЄ та член новоствореного комітету Лариса Білозір.

За словами Лариси Білозір, на сьогодні надважливо опрацювати механізми повернення дітей викрадених та депортованих окупантами. Опрацювати і створити реєстри і дієві механізми для встановлення кожного факту порушення прав дітей, які постраждали від військової агресії. 

«Це спеціальний комітет. Він створений за рішенням Бюро Ради Європи, куди входить керівництво Парламентської Асамблеї Ради Європи, комітет міністрів представлений міністрами закордонних справ 46 країн.

Перше засідання комітету відбудеться в Парижі 15 грудня. Комітет величезний з 46 членів. Тобто, виявили бажання увійти члени інших спеціальних комітетів, це «Здоров’я і розвитку», «Міграційний комітет», «Культури і науки», «Комітет з правових відносин і захисту прав людей» і «Комітет з політичних відносин і демократії». Це парламентарі з 46 країн членів Ради Європи.

Комітет буде опікуватись не тільки депортованими росією дітьми, а там буде розглядатись вся проблематика по українськім дітям. Я дивлюсь у нас на порядку денному дуже велике коло питань. Це взагалі становище дітей, які перебувають в країнах членах Ради Європи, в тому числі в Україні. 

В нас фактично постраждали всі діти. Сім мільйонів дітей і всі постраждали. За місяць війни 4,3 млн українських дітей вимушено залишили свій дім. Це понад половина дітей України. З них 1,3 млн. виїхали за кордон. 19546 українських дітей були депортовані чи примусово переміщені до росії. 510 дітей загинули внаслідок війни. 2199 дітей вважаються зниклими безвісти.

Цей колектив планує працювати над питаннями порушення прав дітей російськими окупантами, а також депортації та викрадення українських дітей. А постраждалі всі, тобто це все діти війни. Чи психологічно, чи отримали каліцтво, чи загинули, чи викрадені росією.

Комітет має на меті, охопити все і яке становище в країнах Ради Європи, і особливо яке в Україні, і дійсно надважливо це по депортованим дітям. Тому що, у нас рухів ніяких, уявіть з 19546 тисяч із них 386 обміняли, це два відсотки. Такими темпами ці діти вже виростуть. Також не слід забувати, що вони там знаходяться під моральним тиском та в системі, яка їх переламує «перевиховує». Дітям змінюють імена, прізвища і всиновлюють, тобто шанси знайти кожну українську дитину зменшуються. 

Наразі, є можливість розробити з залученням багатьох міжнародних організацій таких, як Червоний Хрест, Міжнародна агенція при МКЧХ, дієві механізми, для повернення наших дітей», – розповідає Лариса Білозір.

На думку народного депутата Лариси Білозір, велику роботу потрібно зробити і всередині країни. Потрібно визначити і впровадити механізми для встановлення обставин по кожній дитині, визначити де перебуває, визначити дітей, які постраждали і мати реальну картину. А це завдання для української виконавчої влади та структур. 

«Що з тими дітьми, які зазнали каліцтва — вони в нас не обліковуються? Що з тими дітьми, які в Грозі постраждали? Пам’ятаєте сюжет де дідусь з трьома дітьми залишився, там таких сімей ще вісім. Там є жінка онкохвора теж з дітьми на руках залишилась. Чотирнадцять дітей, отже вони вже всі мають опікунів. Однак варто зроби програми для дітей постраждалих від війни, щоб держава опікувалася такими родинами, вела їх по життю, забезпечувала безкоштовною освітою, лікуванням психологічною підтримкою. Немає такої програми, ці діти мають бути в якійсь системі, щоб опікуватись кожним, щоб по за увагою не лишались», – підкреслила Лариса Білозір.

19546 українських дітей були депортовані чи примусово переміщені до росії. Доля кожної дитини важлива, тому треба зібрати повний пакет документів, з доказами, опікунами та деталями обставин викрадення та іншим. А новостворена соціальна служба у справах дітей має наповнювати цей реєстр деталями, які уможливлять їх пошук та обмін, додає Лариса Білозір.

Додатково, окупанти планують відправити до Росії до кінця року ще 10 тисяч українських дітей із тимчасово окупованих територій Запорізької, Херсонської, Луганської та Донецької областей.

Попередня публікаціяЯк допомогти собі при ознаках посттравматичного стресового розладу
Наступна публікаціяХмарно, але без опадів: впродовж дня: погода у Вінниці на сьогодні, 3 грудня